ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

El Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella
Foto: Wikimedia Commons

El Parc de la Ciutadella, que teniu a tocar de la universitat, és un dels parcs més grans de Barcelona i va ser el primer parc públic de tota la ciutat. Us descobrim com va sorgir el projecte i quines transformacions ha tingut al llarg del temps.

L’origen del parc es remunta a finals del segle XIX, quan l’Ajuntament va rebre el permís de Madrid per enderrocar l’antiga ciutadella militar i transformar-la en una zona ajardinada.

La Ciutadella havia estat construïda en temps de Felip V per evitar que Barcelona es tornés a aixecar en armes contra els Borbons. Al segle XIX, però, l’estructura havia quedat obsoleta i, seguint l’exemple d’altres ciutats europees, es va decidir construir un espai verd obert al públic perquè fos un punt de trobada on evadir-se del ritme frenètic de la ciutat industrial.

Josep Fontserè va ser l’escollit per al disseny del parc, que es va inspirar en el Jardí de Luxemburg de París. De l’antiga ciutadella van sobreviure tres edificis: l’arsenal (avui convertit en el Parlament de Catalunya), la capella i el palau del Governador (avui convertit en un institut). De totes maneres, el projecte original es va veure modificat, primer per encabir l’Exposició Universal de 1888, i després per a la construcció del Zoo el 1894.

Fontserè no va pensar només en la planificació del parc sinó que va idear algunes de les decoracions i dels edificis del voltant com ara el mercat del Born, el passeig Picasso o el dipòsit de les Aigües (actual biblioteca de la UPF). Dins del parc va realitzar el projecte de la Gran Cascada, que va comptar amb la col·laboració d’Antoni Gaudí.

Avui en dia el Parc de la Ciutadella continua sent una bona opció per anar a fer un passeig a peu, en bici o en barca (les podreu llogar per 6€ al costat de llac). A més, és molt probable que pugueu gaudir d’un espectacle de circ sense pagar entrada ja que el parc s’ha convertit en el lloc predilecte pels amants dels malabars, les acrobàcies i l’slackline. I si us agraden les emocions fortes, sempre podeu afegir-vos a les manifestacions i protestes que en els últims anys han tingut el parc com a escenari, ja sigui davant del Parlament o a les portes del Zoo.

Tot i que segurament molts de vosaltres hagueu anat al Parc de la Ciutadella de petits per visitar el Zoo o d’excursió amb l’escola, esperem haver-vos despertat la curiositat i les ganes de tornar-lo a trepitjar. Penseu que només heu de travessar el carrer i ja tindreu l’escenari ideal per fer un pícnic, una partida de ping-pong o un descans en hores mortes estirats a la gespa.

Si heu trobat a faltar que us parléssim del Castell dels Tres Dragons, la Dama del paraigua o els edificis de l’Hivernacle i l’Umbracle… no us preocupeu. Aviat els dedicarem un article on seran els protagonistes en solitari.

We also recommend you