ESCI-UPF

ESCI-UPF, mirant al futur

  • 09/01/2020
  • 3 mins reading time
Pla Estratègic ESCI-UPF
Foto: Arxiu ESCI-UPF

Sembla que va ser ahir, però ESCI-UPF ja té 25 anys d’història. En aquest temps, ha evolucionat i perfeccionat un model que les empreses han sabut reconèixer assegurant una inserció laboral elevadíssima dels graduats en màrqueting, negocis i, darrerament, en bioinformàtica. Tot i així, la institució vol afrontar el futur amb garanties.

Quan el conseller Subirà i el rector Argullol, amb l’ajut d’Antoni Rovira i Josep Maria Rosanas, van apostar per crear una escola de negocis que formés professionals especialitzats en donar suport i participar activament en la internacionalització de l’empresa catalana, van tenir clar que el model havia de ser l’europeu. El sistema universitari espanyol era especialment restrictiu i es va apostar per una titulació pròpia sota el paraigües de la UPF. Naixia llavors el Grau Superior en Comerç Internacional (GSCI), que incloïa continguts d’ADE, Humanitats i una forta immersió lingüística (català, castellà, anglès i un quart idioma optatiu).

El 1994 es va apostar per una metodologia que després l’anomenat procés de Bolonya va estandarditzar. A ESCI-UPF, l’avaluació contínua va formar part del nostre ADN. De la mateixa manera, les presentacions orals i el treball en equip, així com les pràctiques obligatòries van ser una constant des que vam començar la nostra activitat acadèmica ara fa 25 anys.

Un altre element determinant i característic del nostre singular i exitós model va ser la combinació d’un professorat acadèmic compromès amb els valors i la missió d’ESCI-UPF, amb professionals que compaginaven la seva activitat professional amb la docent. Des del primer dia, a les aules es va produir una simbiosi perfecta entre la teoria dels models de negoci i la seva aplicabilitat al món real.

Val a dir que un altre fet distintiu va ser l’aposta per les noves tecnologies. El 1994, Internet era un gran desconegut per a la majoria de la població. En canvi, els nostres alumnes havien de tenir un ordinador portàtil, utilitzar el correu electrònic institucional i dominar eines com els xats, llavors una excepció i més a les universitats. I no només això, també hi havia l’obligatorietat de conèixer i utilitzar diversos programes de software que anaven molt més enllà del tradicional Office.

Tot plegat va suposar un conjunt d’innovacions didàctiques disruptives que van situar el GSCI, un títol propi, en el centre de l’interès dels nous alumnes potencials. Els fonaments eren prou sòlids per transformar els estudis en un grau oficial fusionant els continguts del GSCI amb el segon cicle d’Investigació i Tècniques de Mercat i que va donar lloc a l’actual Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals (GNMI) adaptats al Pla Bolonya.

Durant el temps que porta al mercat, el GNMI s’ha consolidat amb uns indicadors de nota de tall, de ràtio de sol·licituds en primera preferència, de nota mitjana, de taxa de rendiment i de graduació, que ens situen en primera posició dins dels graus de l’àrea d’economia i empresa impartits en centres adscrits d’universitats públiques i als quals s’accedeix per preinscripció universitària. Però no només això, sinó que ens hem situat per sobre de molts graus a preu públic del sistema universitari català.

El GNMI està acreditat sense condicions per l’AQU i, en la dimensió addicional d’inserció laboral, va aconseguir l’excel·lència. Aquesta no hagués estat possible sense el nostre programa de pràctiques obligatòries a temps complet que tots els alumnes han de fer com a mínim durant el tercer trimestre de tercer.

Un altre element determinant ha estat el grau d’internacionalització dels nostres estudiants: en els darrers cursos, al voltant d’un 80% dels alumnes han participat en un intercanvi en alguna de les 110 places que oferim gràcies als acords de col·laboració amb universitats i escoles de negocis de prestigi repartides per tot el món. No és casualitat, doncs, que aquesta excel·lència s’ha traduït en les retribucions dels nostres graduats en els seus primers anys de vida laboral que s’han acostat a les de les enginyeries.

Però tot això no es podria explicar sense el nostre programa de beques pròpies que vàrem posar en marxa des de bon principi i que tenen en compte l’expedient acadèmic i la situació econòmica de la unitat familiar. Unes beques, en definitiva, que premien el talent i ens permeten no deixar ningú fora d’aquests estudis per qüestions econòmiques. Aquest programa ha augmentat en import i en nombre i actualment gairebé un 25% dels nostres alumnes en gaudeixen.

Una altra fita assolida s’ha dut a terme els darrers cinc anys. El grau en Bioinformàtica, de tres anys i íntegrament en anglès, és el primer d’aquestes característiques que s’imparteix a Espanya. La primera promoció ja volta pel món i la seva preparació ha sorprès positivament a tots els professors, centres de recerca i empreses que han ajudat a convertir aquesta titulació en una realitat.

En relació a la formació contínua, ESCI-UPF té una llarga experiència. Ara mateix, l’oferta es concentra en un màster universitari en International Business que impartim conjuntament amb la BSM i tres màsters professionals: el de Retail Internacional, el de Màrqueting Digital Internacional i el de Comerç Exterior.

ESCI-UPF és molt més que formació i titulacions, també és un espai per a l’estudi, la reflexió i el coneixement. En aquests 25 anys hem estat capaços d’aprofitar noves oportunitats per generar valor a la societat. Un bon exemple són les dues Càtedres ESCI-UPF: la UNESCO d’Anàlisi del cicle de vida i Canvi climàtic, i la Mango de RSC. Això ha permès convertir la nostra institució en un referent en aquests dos àmbits: la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa.

Però l’actiu més important que té ESCI-UPF són els seus alumni, més de 2.000, vivint arreu del món, en tot tipus de sectors i empreses, molts d’ells amb responsabilitats directives. El repte que tenim és fer un salt en la nostra relació amb aquests professionals, aprofitar les sinergies existents i les que siguem capaços d’articular per convertir-los en els nostres ambaixadors davant del món econòmic i empresarial nacional i internacional.

Per tot això estem dissenyant un pla estratègic que marcarà nous objectius, que dissenyarà un camí que haurem de recórrer en els propers anys i que ens permetrà dir d’aquí a 10 o 15 anys que ESCI-UPF té un llarg recorregut per davant.

 

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF
Nacho Dualde, gerent d’ESCI-UPF

We also recommend you