ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

Propòsits sostenibles per al nou any

  • 01/01/2020
  • 2 mins reading time
Propòsits sostenibles per al nou any
Foto: pxfuel

Aprofites el primer dia de l’any per marcar-te els propòsits de l'any nou? Si és així, aquest és el teu post. Al 2020, tenim una nova oportunitat per a contribuir a lluitar contra el canvi climàtic amb les nostres accions. Per això, LCA4Climate t’ajuda a establir objectius sostenibles per a tot l’any.

Amb l’arribada d’un nou any, tornen les reflexions sobre què podem fer per a millorar la nostra qualitat de vida i, aquesta, ara més que mai, passa per millor la nostra relació amb el medi ambient. És el moment perfecte per a analitzar i modificar les decisions quotidianes cap a opcions més sostenibles. Però, abans d’emprendre qualsevol canvi, primer necessites saber quin és el teu punt de partida per a valorar com actuar: descobreix quina és la teva petjada ecològica mitjançant un senzill test online.

La petjada ecològica és una eina de comptabilitat de recursos que ens permet saber quina quantitat de capacitat biològica del planeta necessita una determinada activitat humana o població. A nivell individual, la petjada ecològica d’una persona inclou tant impactes personals com sobre la societat. Segons expliquen des de Global Footprint Network, l’organització de recerca responsable d’aquesta eina, la petjada associada amb aliments, mobilitat i béns és més fàcil d’influir directament mitjançant les opcions d’estil de vida. Tot i això, la petjada d’una persona també inclou impactes sobre la societat o “serveis”, com ara l’assistència governamental, les carreteres i les infraestructures o els serveis públics i militars del país.

Canviant hàbits

Un cop sàpigues quina és la teva petjada ecològica podràs començar a pensar amb canvis en el teu estil de vida que et portin a reduir-la durant aquest any. Pots començar per preguntar-te: què pots fer a casa, a la universitat, a la feina o a la teva comunitat per protegir el medi ambient? La protecció i la regeneració dels ecosistemes naturals dels què depèn el nostre benestar és essencial per viure en equilibri amb la Terra, ens recorden des de Global Footprint Network. Això ho podem aconseguir per moltes vies, com ara l’estalvi d’energia i aigua. Planteja’t també si tens possibilitats d’escollir fonts d’energia renovables (fonts netes molt més respectuoses amb el medi ambient).

Una altra pregunta clau seria: pots utilitzar transport públic, bicicleta o caminar en lloc de conduir per a desplaçar-te? I si has de conduir, pots compartir el trajecte almenys un cop per setmana? Apostant per anar en bicicleta o caminant contribuiràs a reduir la teva petjada ecològica i, al mateix temps, estaràs fent esport (un propòsit clàssic quan estrenem un nou any) sense haver de pagar la quota del gym.

Paral·lelament, no perdis de vista les 4 “R”: redueix, reutilitza, recupera i recicla per a contribuir a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle que contribueixen al canvi climàtic, l’impacte de les deixalles marines o la sobreexplotació dels recursos naturals.

Cal que tinguis en compte, també, que la dieta i la reducció del malbaratament alimentari són essencials a l’hora de reduir els nostres impactes. Pregunta’t si pots ser un comprador més intel·ligent i reduir el malbaratament d’aliments. Planifica els teus àpats, fes llistes de la compra i evita les compres impulsives que et poden portar a adquirir més aliments dels necessaris. Pregunta’t també si pots escollir més opcions vegetarianes durant la setmana. Recorda que fa uns mesos els experts de l’IPCC ens proposaven una alimentació amb més vegetals per afrontar la crisi climàtica.

Amb tot, continua informant-te i formant-te amb temes de sostenibilitat, convertint l’educació ambiental en el teu millor aliat per a fomentar el canvi necessari. Parla amb els teus companys, amb la família i els amics, i desafia a les persones amb capacitat de decisió a donar suport a les polítiques de sostenibilitat, perquè ara més que mai ens necessitem a tots per fer front a la crisi climàtica.

We also recommend you