LCA4Climate Recerca

Oceans i mars

Bosses de la compra, un risc per al medi marí

Els científics avaluen el risc de convertir-se en deixalles marines de diferents bosses de la compra

  • Llúcia Ribot, 16 de Juliol de 2019
  • 2 mins de lectura
deixalles marines bosses de la compra
Foto: Shutterstock

Un estudi dirigit per investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF proposa un indicador de deixalles marines basat en un estudi d'anàlisi de cicle de vida de bosses de la compra a Espanya.

La revista Science of the Total Environment ha publicat un estudi sobre com abordar l’impacte de les deixalles marines en els estudis d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), realitzat per investigadors de la Càtedra, la Universitat de Lleida (UdL) i Technical University of Denmark (DTU). Dirigit pel director de la Càtedra Pere Fullana i Palmer, expert en ACV, aquest estudi proposa un indicador per avaluar el risc de contaminació marina de diferents bosses de la compra. Aquest indicador està influenciat per la quantitat de bosses necessàries per facilitar el transport d’aliments i begudes comprats a una llar mitjana durant un any, des del punt de venda fins al lloc de consum, així com el seu pes, superfície, tarifa i biodegradabilitat.

Es considera deixalles marines a qualsevol material sòlid, persistent, fabricat o processat que es descarregui, s’evacuï o abandoni en el medi marí i costaner, segons l’ONU.

Deixalles marines

Tal com ho defineix l’ONU, es considera deixalles marines a qualsevol material sòlid, persistent, fabricat o processat que es descarregui, s’evacuï o abandoni en el medi marí i costaner. “Les deixalles marines causen un ampli espectre d’impactes ambientals, econòmics, de seguretat, de salut i culturals. La taxa de degradació molt lenta de la majoria dels elements de les deixalles marines, principalment plàstics, juntament amb la quantitat en continu creixement de les deixalles i els residus eliminats, està portant a un augment gradual de les deixalles marines trobades en el mar i les costes”, segons l’ONU.

En aquest context, la preocupació sobre els residus plàstics no controlats que acaben en les aigües marines ha augmentat: “L’augment del consum de plàstic ha donat lloc a grans quantitats de residus plàstics que acaben en el medi ambient”, diu Didem Civancik-Uslu, primera autora de l’estudi. “Recentment, la Comissió Europea ha identificat una llista de plàstics d’un sol ús, incloses les bosses de plàstic, que es troben més comunament en les platges europees. Com a resposta, s’ha atorgat més atenció a les alternatives a les bosses de plàstic”, afegeix.

ACV de bosses de la compra

Segons els investigadors, s’han realitzat molts estudis d’ACV per avaluar el perfil ambiental de diferents bosses de la compra; però, no s’ha considerat la seva potencial contribució al problema de les deixalles marines. En aquest estudi, els investigadors han comparat els impactes ambientals i el risc de deixalles marines de bosses de Polietilè d’Alta Densitat (HDPE), Polietilè de Baixa Densitat (LDPE), Polipropilè (PP), paper i bosses de plàstic biodegradables, trobant que l‘indicador de potencial de deixalles marines classifica les bosses de manera oposada als resultats corresponents a un ACV habitual.

Si observem el potencial d’escalfament global en un estudi d’ACV en bosses de la compra a Espanya, “podem veure que una bossa de LDPE que permet 10 usos té el menor impacte, mentre que una bossa de paper que es pot fer servir només una vegada té l’impacte més gran”, explica Civancik-Uslu. No obstant això, “si examinem el seu potencial de deixalles marines, podem veure que les bosses de LDPE tenen una major probabilitat d’acabar en el medi marí que les bosses de paper”, assenyala. A més, “s’ha de tenir en compte que, d’entre les diferents opcions, la borsa de PP, que permet al menys 20 usos, té la menor probabilitat de convertir-se en deixalles marines, mentre que la de HDPE que es pot usar només una vegada té la més alta”.

Les troballes descrites en aquest treball amplien el nostre coneixement sobre el perfil ambiental de diferents bosses de la compra, el que ens permet prendre decisions més informades. Mentrestant, “es necessita més investigació sobre l’indicador deixalles marines introduït, per refinar el model i incloure variables contribuents addicionals, si volem integrar-lo en la metodologia ACV”, conclou Fullana i Palmer.

 

 

 

 

También te puede interesar