ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

10 idees per a un Nadal més sostenible

  • 25/12/2019
  • 2 mins reading time
10 idees per a un Nadal més sostenible
Foto: pxfuel

Les festes de Nadal són l'excusa perfecte per a reunir-se amb família i amics al voltant d'una taula i gaudir de la càlida atmosfera de les celebracions. Sovint, això es tradueix en àpats massa abundants i un excés de regals per a petits i grans. Per evitar-ho, LCA4Climate et porta 10 consells per a unes festes sostenibles.

1. Planifica els àpats. Si aquest any et toca organitzar el dinar de Nadal a casa, planificar les teves receptes t’ajudarà a reduir el malbaratament alimentari, comprant únicament allò que necessites per a preparar els teus plats. A més, la planificació és imprescindible per a garantir plats saborosos, optimitzant al màxim el teu temps a la cuina.

2. Menys carn i peix, més fruita i verdures. Prova experimentant amb noves i deliciosos receptes de Nadal a partir de verdures, fruites, llegums i cereals. Segons l’ONU, es destinen més recursos per a l’obtenció de carn que per al creixement de les plantes.

3. Compra de proximitat. És millor per al planeta i boníssim. En comptes d’anar a grans superfícies, escull anar al mercat local més proper. La compra de productes elaborats localment no només ajuda a l’economia local, sinó també al medi ambient.

4. Objectiu: zero residus. Compra productes que estiguin mínimament empaquetats o productes amb envasos reciclables o reutilitzables. A l’hora de servir els plats i les begudes: ni plàstic ni paper, utilitza la vaixella de casa i evita els utensilis d’un sol ús.

5. Les sobres, el millor per a l’endemà. Segons un estudi de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, es calcula que cada ciutadà espanyol llença al voltant 88 kg d’aliments a l’any a casa, a un cost d’uns 180 euros. Estalvia aliments i diners: congela els productes frescos i les sobres abans que es facin malbé i busca a la xarxa maneres de convertir les sobres en un nou àpat, trobaràs més de 1.000 opcions.

6. Fes menys regals de millor qualitat. Molts nens (i alguns adults) reben un munt de regals de Nadal que no necessiten o no serveixen a cap propòsit real i, per tant, s’acaben llençant al cap d’uns dies. En canvi, els regals útils i pràctics com ara menjar, roba, productes naturals per a la cura personal, llibres o eines són molt més sostenibles. Les plantes també perduraran (escull plantes natives que fomentin els ocells i insectes autòctons).

7. Dóna-li una segona oportunitat a les coses. Visita alguna tenda de segona mà a prop teu i escull algun tresor que espera ser redescobert entre un munt de roba, llibres, segells, objectes de decoració, etc. Aquesta experiència serà també un bon exercici per a conscienciar-se de tot allò que es produeix i no s’usa.

8. Un toc personal: fet a mà. A la gent li agraden coses artesanes i úniques, i una peça original feta per tu pot aportar un toc personal amb molt de significat per a la persona que ho rep. Pots fer un quadre personal, una làmina a partir de retalls d’experiències compartides, o fins i tot coure galetes o coques, la imaginació és el límit.

9. Fes una donació. Pots fer una donació en nom d’una altra persona per a aquelles iniciatives que t’interpel·lin, des de donar suport a la recerca biomèdica fins a ajudar a aquelles persones que més ho necessiten, hi ha moltes opcions a les quals donar suport.

10. Pensa en l’embolcall. Amb el menjar a punt i els regals de Nadal escollits és el moment d’embolicar-los abans que no arribin els convidats. Però, no tan de pressa! Al final del dia de Nadal hi sol haver una pila gegant de paper d’embolcall i envasos que acaben a l’abocador. Prova de posar els regals en una bona bossa o caixa reutilitzable que tinguis per casa o embolica’ls en un mocador. I recorda: menys sempre és més, també quan es tracta de ser sostenibles!

We also recommend you