Bioinformatics

“Volem saber quines mutacions condueixen al càncer”

  • 22/10/2019
  • 1 min reading time
Càncer
Núria López-Bigas durant la conferència als estudiants de primer del BDBI. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

La conferència d’avui de l’assignatura Introducció a la bioinformàtica ha girat al voltant del tema de la genòmica del càncer i de les diferents mutacions que donen lloc a les cèl·lules canceroses. La conferència ha anat a càrrec de Núria López-Bigas, biòloga especialitzada en la genòmica computacional del càncer, professora ICREA a la UPF i directora del Barcelona Biomedical Genomics Lab de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

A l’inici de la xerrada, López-Bigas ha explicat que el càncer està provocat per un creixement descontrolat de cèl·lules i ha exposat breument algunes de les característiques principals de les cèl·lules canceroses, entre les quals trobem la inestabilitat del genoma i les mutacions, la resistència o la invasió d’altres teixits.

Posteriorment ha explicat que en el cas del càncer, per identificar les mutacions somàtiques (aquelles que apareixen en el cos humà després del naixement), s’analitza i es seqüencia una mostra d’ADN extreta del tumor i una mostra d’ADN d’un teixit sa per tal de veure les variacions que ha patit l’organisme. Una de les grans dificultats que plantegen les variacions és l’elevat nombre (oscil·len entre uns pocs milers i milions de variacions) i la diferent tipologia.

El quid de la qüestió és esbrinar quines d’aquestes mutacions són les que provoquen que les cèl·lules s’alterin i es transformin en canceroses. I això és el que tracta de fer López-Bigas en el seu laboratori. Partint de la base que el desenvolupament de tumors segueix les regles de variació i selecció de Darwin, han desenvolupat diferents mètodes per intentar identificar els gens conductors del càncer basant-se en els principis de recurrència, agrupament i impacte funcional. D’altra banda, el seu grup també està estudiant les mutacions genètiques derivades de la quimioteràpia i com aquestes podrien arribar a tenir conseqüències a llarg termini en els pacients que segueixen aquest tipus de tractament.

López-Bigas, que l’any passat va tenir un alumne del BDBI en pràctiques al seu laboratori, ha posat èmfasi en què la bioinformàtica és molt útil per a la recerca en biologia i, en el seu cas particular, sobretot pel que fa la seqüenciació del genoma i l’anàlisi de dades.

Per últim ha remarcat que una de les coses que enriqueix el seu equip és el diferent background de les persones que el conformen i ha compartit amb els estudiants que una de les coses que més valora és l’actitud i les ganes de continuar aprenent, l’esperit que en definitiva defineix el científic.

We also recommend you