Bioinformatics

Roderic Guigó: “la ciència depèn de la tecnologia”

  • 02/10/2019
  • 1 min reading time
Conferència Guigó
Roderic Guigó durant la seva conferència als alumnes de 1r del BDBI. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Roderic Guigó va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a les conferències programades en el marc de l’assignatura Introducció a la Bioinformàtica per als alumnes de primer del BDBI.

Roderic Guigó, coordinador de l’àrea de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica, Premi Nacional de Recerca del 2017 i professor de la UPF, va parlar sobre la història dels dos camps que conflueixen en la bioinformàtica, la biologia i la computació.

Va començar la conferència avaluant el punt en què es trobaven totes dues disciplines en els anys 40 i com s’han anat transformant fins arribar als nostres dies. També va assenyalar que, a diferència de moltes altres disciplines científiques, la bioinformàtica té una “mare” i no un “pare”: Margaret Dayhoff, pionera aplicant mètodes computacionals en el camp de la bioquímica.

D’altra banda, Guigó va remarcar que el desenvolupament de la ciència i la tecnologia van lligats als esdeveniments històrics i que la ciència depèn de la tecnologia en tant que els avenços tecnològics són els que permeten agilitzar els processos d’investigació. Així mateix va subratllar la importància de la quantificació, ja que permet dotar d’objectivitat la manera d’entendre els processos de seqüenciació.

Per últim, va parlar sobre l’eclosió que han viscut els camps de la bioinformàtica i la genòmica d’ençà els anys 90 i del futur immediat d’aquestes disciplines. Va citar, per exemple, dos projectes internacionals, l’Human Cell Atlas i l’Earth BioGenome Project.

Per acabar, Roderic Guigó va encoratjar els estudiants dient-los que no es preocupessin si encara no saben exactament a què es volen dedicar en un futur ja que, com en el seu cas, molt probablement el camp on acabaran treballant, avui encara no existeix.

We also recommend you