Bioinformatics

“La gran revolució del futur serà descobrir l’algoritme de la vida”

  • 08/10/2019
  • 1 min reading time
Data science
Antonio Barbadilla durant la seva conferència als alumnes de primer del BDBI. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Avui ha tingut lloc una nova sessió de les conferències programades en el marc de l’assignatura Introducció a la Bioinformàtica per als alumnes de primer del BDBI. El ponent ha sigut Antonio Barbadilla, professor de la UAB en el departament de Genètica i Microbiologia i també professor de Genètica de poblacions i evolució molecular al BDBI, que ha centrat la xerrada al voltant de dos temes principals, l’Human Genome Project (HGP) i el Data science.

Pel que fa al primer, ha destacat que l’HGP és segurament el projecte més important que s’ha desenvolupat fins al moment en el camp de la biologia i que va tenir profundes conseqüències en la manera de fer recerca biomèdica. Entre d’altres coses va canviar la manera de treballar en equip, apostant per grans grups multidisciplinaris i d’àmbit internacional i la manera d’obtenir les dades, cada vegada més ràpida i econòmica gràcies als avenços tecnològics.

Posteriorment ha fet referència a l’elevada quantitat de dades de què disposem avui en dia, cosa que en dificulta l’anàlisi i l’extracció de conclusions. Així doncs ha remarcat la importància de l’estadística en el camp de la bioinformàtica, que es pot dividir entre el Big Data (la manera en què s’emmagatzemen i es tracten les dades) i el Data science (la manera en què s’extreu el coneixement de les dades).

Les possibilitats que ofereix el Data science permet parlar d’un canvi de paradigma en la manera d’arribar al coneixement. El mètode científic, que tenia com a pilar fonamental la formulació d’hipòtesis i l’experimentació, ha quedat superat per la recollida i anàlisi de dades. Només a partir de les dades extretes és quan es poden formular teories, fer experiments i simulacions.

Barbadilla ha acabat recordant que el repte del segle XXI és tornar a tractar les problemàtiques científiques a partir de grans models i integrar les dades des d’una mirada interdisciplinar, i ha pronosticat que la gran revolució del futur serà descobrir l’algoritme de la vida.

We also recommend you