ESCI-UPF

Diada de Sant Jordi

Recomanacions de llibres

  • 23/04/2019
  • 5 mins reading time
Foto: Shutterstock

Per Sant Jordi hem decidit fer una tria d’alguns llibres que us poden semblar interessants. Hi trobareu des de les últimes novetats acabades d’aterrar fins als clàssics de tota la vida, a més de lectures relacionades amb els graus d’ESCI-UPF.

Com que aquest any Sant Jordi ens fa allargar un dia més les vacances de Setmana Santa,  volem celebrar el Dia Internacional del Llibre amb una bona selecció de lectures. Si voleu fer un regal a algú especial, si aquest any heu decidit que el llibre ja us l’autoregalareu vosaltres mateixos o si patiu de bibliofília, però encara no us heu decantat per cap opció: aquesta és la llista que estàveu esperant.

Novetats

En les novetats de ficció per a aquest Sant Jordi no hem volgut incloure Albert Espinosa: massa mainstream pel nostre gust. Voler sorprendre amb la seva nova novel·la com a regal no és gaire original… no us sorprendríeu ni a vosaltres mateixos. En canvi, tenim altres propostes amb què encertareu segur.

La primera és L’única història, de Julian Barnes, que arriba a les llibreries tant amb l’edició catalana com castellana. Barnes ens planteja un dilema: estimar molt i patir molt o estimar poc i patir poc? A través de la relació amorosa entre un jove de dinou anys i una dona de quaranta-vuit explicada pel seu protagonista i la revisió d’aquest primer amor anys més tard, l’autor reflexiona sobre com el pas del temps va modelant el comportament humà.

Melcior Comes és l’autor de Sobre la terra impura, una novel·la psicològica ambientada entre Barcelona i Mallorca on un escriptor sense gaire èxit rep l’encàrrec d’escriure una biografia d’una important actriu mallorquina. Poc a poc la història es va tenyint de novel·la negra i fa ús de bones dosis d’humor (també negre).

Una altra novetat a les llibreries és Manhattan Beach, de Jennifer Egan, guanyadora d’un Pulitzer el 2011 per la seva anterior novel·la. Aquí Egan ens transporta al Nova York de la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial. En un port de Brooklyn ple de gàngsters, mariners i soldats les dones s’obren camí en feines que fins llavors estaven reservades als homes. És el cas de la protagonista, que a partir d’una trobada fortuïta amb un home misteriós començarà a lligar caps sobre la desaparició, anys enrere, del seu pare.

Pel que fa a la no ficció, us hem de confessar que (tot i que sembli difícil) hi ha més opcions a banda dels manuals d’autoajuda i dels llibres del Procés. Hem triat quatre assajos ben diferents que així ho demostren.

Un dels llibres més polèmics d’aquest Sant Jordi serà El director, de David Jiménez. El qui va ser director de El Mundo per poc més d’un any treu a la llum els draps bruts del periodisme d’aquest país amb un testimoni sobre les corrupteles i les xarxes de favors que existeixen a Espanya entre el poder polític, el poder econòmic i la premsa.

En el camp dels estudis de gènere arriba Manifiesto de un feminismo para el 99%, de Cinzia Arruzza, que critica la visió elitista i corporativista de bona part del feminisme actual i aposta per un feminisme que busqui la reorganització total de la societat.

L’altra editorial presenta Escriure. Memòries d’un ofici, del prolífic autor nord-americà Stephen King. En el llibre, King revela els secrets de l’ofici d’escriure i ofereix alguns consells pràctics per polir l’escriptura a través de la pròpia experiència de l’autor i d’anècdotes autobiogràfiques.

I a més, si us apassiona el món de les arts gràfiques, també recollim algunes de les novetats literàries en format còmic. A Carrer Parlament ¿Quién querría un futuro pudiendo beber vermut?, Cristina Daura hi posa les il·lustracions i Pol Rodellar el text. Una mirada crítica i paròdica alhora sobre una ciutat, Barcelona, que a base de transformar-se en un decorat idíl·lic d’anunci de cervesa artesana ha perdut tota la seva autenticitat.

Alfonso Casas és l’encarregat de donar vida a Freddie Mercury, una biografia il·lustrada que recull la vessant més humana del líder de Queen.

I per a grans i petits, el tàndem David Fernàndez i Lyona adapten la llegenda de Sant Jordi als nostres temps a La revolta de Santa Jordina: una història subversiva, de lluites compartides i de marcat protagonisme femení.

Els clàssics de sempre

Però no tot són novetats. També podeu jugar la carta dels clàssics: una aposta segura. En l’àmbit de la ficció, d’entre tots els llibres per escollir us volem destacar A sang freda, novel·la de Truman Capote que va escriure (en part) a la Costa Brava; Alta fidelidad de Nick Hornby, que té la música i l’humor com a fils conductors dels amors i desenganys del protagonista; la primera novel·la d’Amélie Nothomb, Higiene del asesino, que construeix la trobada entre un premi Nobel de Literatura i un periodista a partir de diàlegs brillants i amb importants notes de cinisme, crueltat i ambigüitat; i per últim la celebrada novel·la de Jack Kerouac, A la carretera, que retrata els joves rebels de la generació beat.

Com a llibres de no ficció que malgrat tenir uns anyets no perden gens us proposem Historias de Nueva York, d’Enric González, una guia diferent per conèixer la ciutat que no dorm mai; Ébano, de Ryszard Kapuściński, recull les vivències del reporter polonès al continent africà; i Maneres de mirar de John Berger: set assajos per veure i entendre l’art des d’una perspectiva completament diferent a la que ens han ensenyat.

I com a novel·la gràfica no ens podem estar de recomanar-vos Persépolis de Marjane Satrapi, que de manera autobiogràfica explica els profunds canvis socials i polítics que va patir l’Iran a partir de la Revolució Islàmica; Maus d’Art Spiegelman, que afronta un relat sobre l’Holocaust de manera renovadora; i el conegut còmic  V de Vendetta, d’Alan Moore, que presenta un món distòpic on el totalitarisme ho domina tot.

Si estudieu a ESCI-UPF doneu una ullada a…

També pot ser que preferiu triar algun llibre relacionat amb allò que estudieu a la carrera. Qui ha dit que Sant Jordi no sigui un bon moment per ampliar la bibliografia del TFG? Per si de cas, us afegim alguns llibres canònics i d’altres més recents del món dels negocis, del màrqueting i de la bioinformàtica.

Pel que fa a negocis us recomanem El libro negro del emprendedor, de Fernando Trias de Bes, un clàssic sobre com enfrontar-se al món de l’empresa i les habilitats cal que reuneixi un bon emprenedor. D’altra banda, també us pot interessar Esquivar la mediocridad, de Xavier Marcet, que suggereix algunes de les claus per fer front a les transformacions de l’entorn laboral sense caure en la mediocritat.

Si sou més de màrqueting, tant us pot agradar Marketing 4.0 de Philip Kotler com Esto es marketing, de Seth Godin. Tots dos llibres recullen els últims canvis que han afectat aquesta disciplina, com ara la transformació digital.

I per acabar, si sou estudiants del BDBI, hem trobat Fondamenti di bioinformatica, publicat recentment. Esperem que l’italià no sigui un impediment per aquest manual que fa un repàs a les eines i als coneixements en què es basa la bioinformàtica.

Després de veure tot aquest ventall d’opcions esperem que alguna de les recomanacions us pugui servir d’ajuda. Però sobretot, sobretot, esperem que gaudiu de la lectura no només per Sant Jordi sinó durant tot l’any!

We also recommend you