Business ESCI-UPF

Les pràctiques amb ACCIÓ, una oportunitat

Posar en pràctica allò que s’ha estudiat, descobrir una altra cultura i guanyar experiència professional

  • 12/03/2019
  • 7 mins reading time

Aprofitant que aquesta setmana representants d’ICEX i ACCIÓ han presentat els respectius programes de pràctiques als nostres alumnes de GNMI, hem demanat a alguns alumni que viuen o han viscut aquesta experiència, que comparteixin amb nosaltres en què consisteixen aquests projectes d’internacionalització.

Què et va motivar a aplicar per fer les pràctiques amb ACCIÓ? En què consisteix la teva feina? Quina és la part que més t’agrada?

“Bienvenido a la República de Colombia” em deia la dona del control de passaports a l’aeroport del Dorado un cop segellada l’entrada. A la sortida, Dorado l’aeroport i daurats els Andes que pràcticament em saludaven, vaig pensar. Tot seguit ja notava aquell poti-poti de sensacions que s’experimenten davant d’un nou repte i que et deixen cara de mig decidit i mig desencaixat. Aleshores m’era difícil anticipar que el que em venia a sobre era una gran experiència personal que em portaria a la meva feina actual.

Sovint es diu que per jutjar els esdeveniments passats s’ha de deixar un temps prudent per mirar enrere amb perspectiva. Pensant-hi amb els ulls clucs un any més tard, puc afirmar que les pràctiques d’ACCIÓ m’han ajudat a aterrar moltes de les meves aspiracions professionals. Sempre m’havia interessat la cultura d’Amèrica Llatina, la possibilitat d’identificar oportunitats de negoci a regions emergents i els vincles econòmics entre els països de la zona.

Equiliquà.

Les pràctiques em van permetre entendre el teixit empresarial català i com s’estructuren diferents sectors d’activitat econòmica i, a més, poder conèixer un gran equip humà que em va guiar per interpretar la idiosincràsia dels negocis colombians. Tot plegat navegant entre bases de dades, redactant estudis de mercat i fent trucades i reunions. Tot m’ho emporto a la maleta d’habilitats per al meu futur professional. I de Colòmbia, m’emporto els intangibles: els colors, els somriures, els “tintos” (el cafè) a totes hores i els “trancones (embussos de tràfic), mirant per la finestra la vida ordinària.

Donats els girs que dóna la vida, sempre s’ha d’estar preparat per posar els teus coneixements en pràctica i establir relacions de qualitat tant en l’àmbit professional com en el personal. A la universitat ens van explicar que a aquests dos trets se’ls anomena hard skills i soft skills. Des de llavors, sempre intento retenir la majoria d’aprenentatges en qualsevol d’aquests àmbits per mirar de no quedar-me enrere en un món cada dia més canviant. Ja és ben sabut, a més, que als millenials ens agrada retenir les paraules en anglès.

Les meves tasques avui dia, com a tècnic geogràfic de mercats europeus i Israel, inclouen: l’assessorament a la internacionalització de les empreses, la gestió de projectes en curs a les oficines Exteriors d’ACCIÓ i la identificació de noves tendències de mercats. I de totes les tasques, sempre trobes un aprenentatge al qual acudir. Encara navego entre bases de dades per redactar informes (hard skills) i quan  apareixen problemes en les relacions personals, rebufo cap endins i somric, com em van ensenyar a Colòmbia (soft skills).


Vaig descobrir ACCIÓ durant l’elaboració del Treball de Final de Grau com una font més de la qual podia extreure informació sobre el Canadà. Realitzant una entrevista a la directora de l’oficina de Montreal em vaig adonar que la recerca per estudiar la viabilitat d’exportar un determinat producte formava part de les seves tasques principals. La gran diferència és que les oficines estan localitzades sobre el terreny, obtenen informació de fonts primàries i estant en contacte directe amb els principals actors del país. A més, amb una ràpida visita a la seva pàgina web, t’adones que les activitats d’ACCIÓ no s’acaben aquí. Les oficines també ajuden als clients a comercialitzar els seus productes, potencien la innovació entre centres tecnològics, empreses i universitats d’ambdós països i atreuen inversió estrangera a Catalunya, entre moltes altres tasques.

Una vegada vaig saber en què consistien les pràctiques d’ACCIÓ, les vaig veure com una molt bona oportunitat d’aplicar tot allò que havia après durant la carrera, així com de viure durant 9 mesos en un altre país perfeccionant idiomes i descobrint una altra cultura.

Tot i que inicialment vaig començar a l’oficina d’ACCIÓ Montreal com a becària, actualment m’hi he quedat com a consultora en comerç internacional. Durant els primers mesos, gran part de les meves tasques van ser de suport a la resta de consultors de l’oficina per aprendre la metodologia de l’organització i conèixer d’on extreure la informació del mercat canadenc. Algunes d’elles eren i encara són avui: realitzar aproximacions al mercat del Canadà de determinats sectors/productes, buscar potencials distribuïdors/importadors/clients finals del país, redactar correus d’introducció i presentació, realitzar trucades, fer traduccions, entrar informació a la base de dades i identificar oportunitats i barreres perquè les empreses catalanes exportin els seus productes i serveis al Canadà.

Cada oficina i cada mercat és molt diferent, però en general totes les oficines estan formades per pocs membres i permeten als becaris participar en la gran majoria de les activitats guanyant autonomia progressivament fins a poder treballar en projectes complets de forma supervisada.

El que més m’agrada de la feina és la seva finalitat: ajudar a les empreses catalanes a obrir-se al món, potenciar la innovació i la inversió perquè finalment tots aprenguem els uns dels altres i fomentem el creixement mundial.


Em considero una persona inquieta i curiosa per a conèixer món, atreta per la diversitat cultural. És per això que vaig decidir fer el grau en Negocis i Màrqueting Internacionals a ESCI-UPF. Durant els estudis, vaig confirmar que el que més m’agrada del món empresarial són els reptes i la naturalesa global dels negocis internacionals; la planificació d’estratègies de mercat i la importància del factor cultural.

Dit això, és evident que el que em va motivar a aplicar a fer les pràctiques amb ACCIÓ va ser l’oportunitat de conèixer, des dels fonaments, el procés d’internacionalització real d’empreses catalanes. Formar-me en l’àrea d’internacionalització i gaudir d’una experiència laboral internacional van ser dos factors decisius a l’hora de presentar-me a les pràctiques. Amb tot, vaig considerar que era una oportunitat per a créixer tant professionalment com personalment i que no podia deixar escapar.

A dia d’avui, sóc becària a l’Oficina Exterior de Shanghai. Gràcies a l’atractiu empresarial de la ciutat i al potencial de les empreses catalanes, a ACCIÓ tenim un alt volum de feina. Som 6 persones encarregades de dur tasques d’internacionalització empresarial, captació d’inversions i innovació. M’encarrego sobretot de donar suport en l’àmbit de la internacionalització. Preparo fitxes d’empreses catalanes; analitzo des de la seva història, activitat principal, trajectòria internacional i dades financeres, a la seva presència en els mitjans de comunicació. També dono suport en la preparació de missions comercials i faig seguiment d’accions d’innovació a la Xina, per exemple, en el sector del vehicle elèctric. He assistit a fires per a identificar potencials partners per a empreses catalanes clients i alhora analitzar les tendències de sector al país; he estudiat la situació del mercat català en matèria d’Inteligència Artificial, l’entorn de les startups a Barcelona…

És un aprenentatge constant i no tan sols a nivell de tasques. Estic desenvolupant habilitats i competències per a treballar en entorns multiculturals i a la vegada estic coneixent l’immens mercat xinès. En conjunt, el que més m’agrada de la feina és veure com es creen sinergies entre empreses de països aparentment molt diferents, gràcies a la dedicació de les parts involucrades.


La veritat és que inicialment no tenia en ment fer aquestes pràctiques, principalment perquè, tot i conèixer l’organisme, no coneixia l’existència d’aquest programa de pràctiques a les oficines exteriors d’ACCIÓ. Va ser en l’etapa final del Màster en Comerç Exterior que cursava a ESCI-UPF que me’n vaig assabentar. Tot i que tenia molt clar que volia una altra experiència laboral a l’estranger (ja havia estat a l’Índia durant un any), no acabava de perfilar com fer-ho i, alhora, volia aprofitar i explotar tot el que havia après al màster. Va ser llavors que la Karina Henao, tenint en compte la meva vocació internacional i els coneixements adquirits en el màster, em va presentar el programa de becaris que oferia ACCIÓ.

El match va ser instantani. De seguida em vaig documentar sobre el programa i vaig parlar amb coneguts que ja hi havien participat amb anterioritat, sobre les tasques i l’experiència adquirida. Totalment convençut de que aquestes pràctiques eren el que més s’adaptava tant als meus interessos com a les meves habilitats i coneixements, vaig aplicar i, després del procés de selecció, al cap de pocs mesos ja era a la oficina d’ACCIÓ a Buenos Aires, amb el Riu de la Plata com a decorat de fons, a punt per començar.

La feina és d’allò més variada i canviant durant l’any en funció de les necessitats de l’oficina. Les tasques que fins ara he dut a terme es poden classificar en, per una banda, feines d’escriptori, on s’hi inclou la recerca i contacte de distribuïdors i potencials clients per a empreses catalanes interessades en els mercats que cobrim (Argentina, Bolívia, Paraguai i Uruguai), la preparació d’agendes per als participants en missions comercials (generalment amb contactes del sector privat, però també institucions públiques en alguns casos), estudis de mercat, sectorials i de barreres d’importació, la preparació i execució de projectes com el Road To Barcelona (per a portar startups argentines a Barcelona) i la difusió d’aquests en la premsa local o la col·laboració amb altres organismes, com ara l’Agència Catalana de Turisme en projectes d’interès comú.

Per altra banda, més enllà de les tasques d’oficina, també hi ha força treball de camp, especialment en el marc de l’acompanyament als participants en les missions comercials. Treball que inclou des de l’assistència a fires i esdeveniments, com el W20, previ al G20 que va tenir lloc a Buenos Aires el novembre passat, reunions amb diverses autoritats, visites de caràcter professional a empreses i institucions, fins a la participació en tot tipus de reunions de networking i de treball, entre moltes altres.

Per últim, i responent a la segona pregunta, la part que més m’agrada, i en la que em sento més realitzat, és precisament aquest acompanyament durant les missions comercials, ja que és l’èxit de la posada en pràctica de setmanes de treball, esforç i preparació.


El meu primer contacte amb ACCIÓ va ser durant la xerrada que van venir a fer a ESCI-UPF. A partir d’aquí, la meva motivació per aplicar va respondre principalment a dos motius.

El primer, el fet que part de les pràctiques estiguessin altament relacionades amb les tasques d’un Export Manager. Des de que em vaig graduar el passat juliol, em vaig focalitzar a buscar ofertes de treball d’Export Assistant per tal de guanyar experiència per, més endavant, fer el salt a la posició d’Export Manager. En segon lloc, tenia la motivació de viure una experiència nova fora de casa, en el meu cas a Panamà. Crec que viure en un altre país, especialment si és fora del teu propi continent, et fa créixer i millorar a nivell professional i personal. Coneixes noves cultures, amplies la teva xarxa de contactes i tens l’oportunitat de viatjar a països propers.

Cada oficina d’ACCIÓ te 3 branques: inversió, innovació i trade. Segons l’oficina i el país, el pes d’aquestes pot variar. A l’oficina de Panamà es treballa principalment el trade, és a dir, donar suport a les empreses catalanes que tenen la intenció d’implantar-se o fer negocis a Amèrica central i/o el Carib.

Dins del conjunt de tasques que s’han de dur a terme, predomina la prospecció de mercats, on s’analitza la situació segons el sector o producte i, seguidament, s’executa un exercici de mapeig per identificar els diferents agents, com ara distribuïdors, retailers, institucions governamentals, gremis, etc.

Fins ara, les meves tasques s’han centrat en aquests aspectes. Tanmateix, hem començat a treballar la missió de la cambra de Terrassa amb la que vindran 10 empreses per fer negocis a Panamà, Costa Rica i República Dominicana. Durant aquesta missió, també caldrà posar-se en contacte amb les empreses per saber quines són les seves necessitats a la regió i quines característiques volen que tinguin els seus possibles distribuïdors, agents o retailers. Se’ls organitzarà una agenda de reunions i tindran el nostre suport comercial si arriba a haver-hi un cas d’èxit. Penso que aquestes tasques d’acompanyament seran molt gratificants.

We also recommend you