ESCI-UPF

Les recomanacions de la setmana

Cariño, Charlotte Salomon i Santa Eulàlia

  • 07/02/2019
  • 4 mins reading time
La gegantona Laia / Foto: Ajuntament de Barcelona

Aquest cap de setmana podreu triar i remenar entre les pel·lícules de la cartellera, aprofitar un dissabte molt musical o deixar-vos caure per algun dels actes de les Festes de Santa Eulàlia. I tampoc us podeu deixar perdre els últims dies l’exposició de Charlotte Salomon.

Estrenem la primera agenda del mes més curt de l’any amb un munt d’activitats relacionades amb les celebracions de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona. Però, com és habitual, també tenim concerts i recomanacions cinematogràfiques per a tots els gustos. Per a aquest cap de setmana, les propostes que destaquem són:

Pel·lícules. Aquesta setmana, podreu trobar a la cartellera un bon grapat d’estrenes protagonitzades per cares potser no gaire conegudes, però de trames força interessants. La primera que us proposem és White Boy Rick, basada en fets reals, i que explica com a la dècada dels 80 un adolescent de només 14 anys es va arribar a convertir en l’informador infiltrat més jove de l’FBI.

Si en canvi us agrada més el gènere de terror, també trobareu als cines The Prodigy, la pertorbadora història d’un nen que la seva mare creu posseït per forces paranormals.

Una altra de les estrenes és María, reina de Escocia. Aquest biopic presenta la turbulenta relació entre Maria Estuard, reina d’Escòcia, i la seva cosina Elisabet I d’Anglaterra. Tot i haver estat un argument àmpliament tractat per la literatura i el cinema, la pel·lícula posa el focus en els dos personatges femenins, centrant-se en la lluita de poder i religió que va enfrontar aquestes dues dones a principis del segle XVI.

Per últim, també s’estrena un documental que potser us costarà més de trobar al cinema, però que val molt la pena. Parlem de Tres idénticos desconocidos, un documental americà sobre 3 germans bessons, separats al néixer el 1961, que es retroben accidentalment als 19 anys. El cas es va convertir en mediàtic als mitjans i els germans van saltar a la fama, però la cara oculta de la seva història està plena de suspens.

Concerts. El cap de setmana arriba carregat de música amb tres propostes que es concentren en un sol dia, dissabte 9. D’entrada, a partir de les 12h i fins a les 22h se celebra el Monumental Club a l’antiga plaça de toros situada a la Gran Via. A la Monumental podreu gaudir de les actuacions de Cariño, Bearoid i Luigi Bombini a més de sessions de dj’s. Tampoc hi faltaran les foodtrucks per matar la gana entre concert i concert. L’entrada costa només 3€ si hi aneu abans de les 16h (després passa a costar-ne 8€).

El grup madrileny Cariño també el trobareu en el cartell de la 24a edició del Minifestival de Música Independent. El Minifestival té com a plat fort l’actuació de l’americana Kristin Hersh tot i que també tocaran Free Cake for Every Creature, Estruç i Night Flowers. Els concerts, que comencen a les 19.40h i s’allargaran fins passada la mitjanit, es faran a l’Espai Jove les Basses, al Turó de la Peira. L’entrada anticipada val 11€.

Per últim, a la Sala Apolo actuen les irreverents Pussy Riot. El grup feminista rus va saltar a la fama per la condemna a 7 anys de presó després que actuessin en una església de Moscou amb una cançó que demanava fer fora a Putin. A Barcelona presenten una proposta que barreja punk i teatre a través de l’adaptació del llibre Riot Days, escrit per una de les integrants del grup.

Activitats. Dimarts que ve és santa Eulàlia, l’altra (i primera) patrona de la ciutat. Per aquest motiu, durant aquest cap de setmana s’organitzen tot un seguit d’activitats per celebrar la què es coneix com a festa major d’hivern de la ciutat. Les Festes de Santa Eulàlia comencen divendres al vespre amb els Protocols i el Ball de l’Àliga. De totes maneres, la major part dels actes es concentren el cap de setmana i tenen com a protagonista la cultura popular catalana: gralles, castells, gegants i correfoc. Però no s’acaba aquí. Per Santa Eulàlia també podreu visitar gratuïtament edificis que normalment no estan oberts al públic o museus pels quals cal pagar entrada: l’Ajuntament, el Pavelló Mies van der Rohe o el Palau Güell són alguns exemples d’una llarga llista. I a més, dissabte al matí, totes les Laies, Eulàlies o Lalis esteu de sort. El Museu Marítim us convida a fer un volta en vaixell pel port de Barcelona en una nau molt especial: el pailebot de tres pals Santa Eulàlia, construït el 1919.

Una altra perla: l’exposició Vida? O teatre? Charlotte Salomon (Berlín 1917 – Auschwitz 1943)  que podeu veure fins al 17 de febrer al monestir de Pedralbes. Encara teniu uns quants dies per visitar aquesta mostra colpidora d’una artista que fins ara no havíem pogut veure al nostre país. Salomon s’expressa a través d’una visió molt personal que podríem catalogar a cavall de l’art naïf, el fauvisme i l’expressionisme. L’artista retrata un món a mig camí entre realitat i ficció per trobar-se a si mateixa, superar els seus traumes del passat i afrontar un futur que quedarà estroncat quan serà deportada al camp d’extermini d’Auschwitz, on morirà amb només 26 anys. De fet, una de les particularitats de l’obra de Salomon és l’optimisme amb què és capaç de retratar la convivència amb la mort i com aquesta es complementa amb certes visions pessimistes de la vida. Però per acabar d’entendre això que us expliquem, cal que l’aneu a veure! L’entrada per menors de 30 anys val 3,50€ i la general 5€.

Activitats ESCI-UPF. El proper dijous 14 de febrer, deixeu-vos de sopars romàntics, a les 19h tindrem una conferència d’aquelles que es recorden: Odín Dupeyron farà una xerrada en to còmic per fer-nos veure la importància de gestionar amb assertivitat les nostres pors, inseguretats i pressions. Res millor que acabar el dia amb una cerveseta fresca o una copeta de cava… us ho perdreu?

Bon cap de setmana i que gaudiu de les Festes de Santa Eulàlia!

We also recommend you