Business

Europa en positiu

La Comissió Europea fa un bon balanç d’aquests darrers anys marcats pel Brexit i Trump

  • 31/01/2019
  • 2 mins reading time
Ferran Tarradellas, director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, durant la seva conferència. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

La representació de la Comissió Europea a Barcelona ha volgut fer balanç del que han estat aquests anys del mandat de Jean-Claude Juncker al capdavant d’aquesta institució comunitària. El resum seria el d’un optimisme contingut, fruit d’unes amenaces que la pròpia Comissió no defuig com a inevitables.

Ferran Tarradellas, director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha compartit avui una visió optimista de la situació de la Unió Europea. I ho ha fet donant una visió global d’un panorama que no tots veuen del mateix color de rosa. Mentre que l’economia alemanya i italiana donen símptomes de desacceleració i contracció, el funcionari comunitari ha recordat que estem davant del cinquè exercici de creixement continuat en un context d’inflació continguda.

En aquest sentit, Tarradellas ha destacat que “ha desaparegut el risc de deflació, mortal per a economies altament endeutades com la nostra”. I en relació al deute públic, ha assenyalat que aquest “s’ha reduït en 7 punts”, així com el dèficit públic, que cada cop és menor en la totalitat de països europeus. De les diferències recents entre la Comissió i el Govern italià, Terradellas no n’ha dit res.

El que sí ha comentat és l’evolució favorable, des de la fi de la crisi econòmica, del mercat laboral amb una creació rècord de llocs de feina, la reducció de l’atur a tot el continent i l’augment de la taxa d’ocupació, que cada cop es troba més a prop d’aconseguir els objectius de la ja oblidada Agenda de Lisboa.

Així doncs, segons el parer de Tarradellas, “la situació és bona tot i que en l’ambient es nota una mala maror” que tothom percep. I això, a què es deu? Bàsicament, als riscos existents en l’entorn internacional.

El director de la representació de la Comissió Europea, els ha resumit en dos. D’una banda, els vents de canvi procedents dels Estats Units; de l’altra, els riscos inherents a un Brexit, hores d’ara, absolutament imprevisible.

Pel que fa als EUA, en la vessant macroeconòmica, la normalització dels tipus d’interès que ha dut a terme la Fed ha provocat una apreciació del USD que encareix la compra de matèries primeres com el petroli a molts països europeus. Aquesta pujada de tipus estatunidenca, ha recordat el funcionari europeu, pot obligar a moure fitxa al BCE en un moment on hi ha una clara desacceleració de l’economia europea.

L’altre aspecte rellevant, pel que fa als riscos procedents de Washington, té molt a veure amb la política comercial del president Trump. Tarradellas ha reconegut que la postura europea ha combinat el pal i la pastanaga: ha replicat amb aranzels a la vegada que a estès la mà per negociar un acord que posi fi a aquesta guerra comercial. Tot i així, la part positiva d’aquesta actitud tan agressiva per part del president nord-americà ha estat la predisposició d’altres països a tancar acords de lliure comerç amb Brussel·les. Bé es pot dir que Trump ha estat un accelerant que ha permès a la UE tancar acords amb el Canadà, Japó, Singapur, les Filipines i donar un bon impuls a les negociacions amb el Mercosur.

En relació al segon risc, el del Brexit, el funcionari comunitari ho ha resumit d’una manera molt explícita: “en el futur, la relació serà pitjor que l’actual”. Deixant de banda la imprevisibilitat del parlament de Westminster per sancionar l’acord de sortida, Tarradellas ha recordat que ja hi ha un acord i que el temps s’acaba. De manera realista, ha recomanat a totes les associacions empresarials, així com tècnics camerals, que transmetin un missatge que el maleït Brexit dur podria ser inevitable si no canvien molt les coses. I les darreres notícies no van en aquesta direcció.

En definitiva, la trobada amb el món empresarial i associatiu que la Comissió Europea ha volgut tenir avui a Barcelona ha volgut posar en valor la tasca duta a terme per l’equip liderat per Jean Claude Juncker, així com la importància de les properes eleccions al Parlament europeu que se celebraran aquesta primavera.

We also recommend you