ESCI-UPF premia els millors TFG en les àrees de sostenibilitat i RSC
12/12/2018
1 min reading time
Per segon any consecutiu, ESCI-UPF ha premiat els millors treballs de fi de grau (TFG) del Grup UPF en matèria de responsabilitat social corporativa i sostenibilitat. Els guardons, dotats amb 1.000 EUR cadascun, es van lliurar ahir amb la presència del director d’ESCI-UPF, Xavier Cuadras.
El premi de la Càtedra UNESCO en Cicle de vida i Canvi climàtic al millor treball de fi de grau 2017-18 en l’àmbit de la sostenibilitat va recaure en l’estudiant del Grau en Ciències Polítiques i de l’Administració, Àngel Guevara. El guardonat, que va presentar un TFG titulat “Els desplaçaments forçats pel canvi climàtic al Pacífic Sud-Oest”, reflexiona sobre el buit legal existent en el dret internacional sobre el tractament que han de rebre les persones que es veuen obligats a desplaçar-se de les seves llars i països fruit del canvi climàtic. El treball, tutoritzat per la professora del Departament de Dret de la UPF, Caterina Garcia, conclou amb una lapidària conclusió. I és que avui dia, “els mecanismes normatius del dret internacional no són idonis” per oferir una solució a cap “dels desplaçats forçosos mediambientalment”.
El segon premi, patrocinat per la Càtedra Mango al millor TFG en matèria de responsabilitat social corporativa, el va guanyar l’estudiant del Grau en Dret Joana Sneyers pel seu treball “The Business and Human Rights Treaty: The End of the Beginning?”. El treball, tutoritzat pel professor del Departament de Dret de la UPF, Ángel Rodrigo, analitza una qüestió de màxima actualitat: de com grans corporacions i empreses multinacionals operen sense miraments en els mercats en vies de desenvolupament, afectant en moltes ocasions als drets de les persones. Aquest TFG reflexiona sobre de quina manera s’hauria d’elaborar una legislació transnacional, seguint els mandats de la pròpia ONU, en què quedessin establertes les responsabilitats d’aquests nous actors internacionals que són les multinacionals. Sneyers conclou que “els avenços són lents però graduals” i es pot confiar que, tard o d’hora, s’aconseguirà imposar a les empreses el respecte dels drets humans a través de la llei internacional.
Aquests premis, tant el de la Càtedra Mango com el de la Càtedra UNESCO en Cicle de vida i Canvi climàtic, que es van institucionalitzar l’any passat, tenen com a objectiu la recerca de l’excel·lència acadèmica i la sensibilització en els àmbits de l’RSC i la sostenibilitat, per com condicionen la vida de ciutadans i d’empreses.
Sahar Azarkamand, researcher at the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF, shares the outcomes of the projects she presented at the 14th LCAFood 2024 International Conference, which was celebrated last week in Barcelona.
Aquest curs acadèmic, el professor del GNMI i cap de Qualitat, Jordi Puig, compleix 25 anys a ESCI-UPF. Per celebrar aquesta fita hem parlat amb ell sobre els canvis que ha viscut la universitat al llarg d'aquest temps.
The UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF researcher, Ilija Sazdovski, participated in the Energy Community Summer School with a group work session on sustainability and energy planning.
Leave a message