Recerca

Una batalla de ments científiques

La IIGM va ser testimoni d'una gran quantitat d'innovació científica i tècnica amb finalitats polítiques

  • Llúcia Ribot, 5 de Setembre de 2019
  • 2 mins de lectura
Ciència i tecnologia en la Segona Guerra Mundial
Foto: Cos de Senyals de l'Exèrcit dels EE.UU. usant una placa de traçat de radar. Rastregen avions al quarter general del primer comandament de Noumea, Nova Caledònia. 1943. Shutterstock

La història contemporània deixa en els seus annals un dels esdeveniments més significatius i influents del segle XX: la Segona Guerra Mundial (IIGM), quan la ciència i el desenvolupament tecnològic militar es va institucionalitzar, per primera vegada, a gran escala.

No era la primera vegada que la ciència, les matemàtiques i la innovació tenien un paper en un conflicte bèl·lic. La Primera Guerra Mundial, un període igualment tràgic en la història, va catalitzar molts avenços en química, medicina i tecnologia que ens acompanyen fins a la data. Però, cap guerra anterior es va veure tan influïda pel desenvolupament tecnològic com la Segona Guerra Mundial. Gran part de la innovació, resultat dels programes d’investigació del temps de guerra, va trobar usos civils després del conflicte i està present en les tecnologies que utilitzem avui dia.

Les ments més brillants de tots dos bàndols es van posar a treballar al servei dels seus estats. Van ser molts els professors universitaris, investigadors i enginyers que es van involucrar en el procés d’innovació d’armes, el desenvolupament de sistemes de telecomunicació o nous medicaments. L’èxit en les contribucions científiques i tècniques a la Segona Guerra Mundial, com mostra la història, va ser possible gràcies al foment d’una estreta col·laboració entre científics i militars.

Innovació i desenvolupament

Com va recollir l’autor i historiador militar Guy Hartcup, en la seva obra “The Effect of Science on the Second World War”, les dues dècades anteriors a l’esclat de la Segona Guerra Mundial, al setembre de 1939, van ser testimoni d’una intensa activitat en la ciència que havia de tenir un impacte en la guerra. Per exemple, es va desenvolupar la ràdio d’ona curta i ultracurta per fer radiodifusió a grans distàncies, que jugaria un paper fonamental en la guerra. També es van estudiar nous combustibles com l’oxigen líquid i el peròxid d’hidrogen, que proporcionarien energia per a coets i submarins.

Així mateix, científics nord-americans i britànics van començar a mesurar les característiques de la ionosfera, que permet que l’atmosfera superior reflecteixi les ones de ràdio emeses des de la superfície terrestre, el que possibilita que aquestes puguin viatjar. Aquests passos pràctics van establir les bases cap a la creació del radar en què ja s’havien realitzat alguns experiments primitius. La tecnologia del radar (acrònim de Radio Detection And Ranging), que és la capacitat d’usar ones de ràdio per detectar objectes a distància, es va desenvolupar durant la Segona Guerra Mundial per detectar avions enemics i va ser fonamental per als aliats.

En els anys posteriors a la guerra, en medicina, es va iniciar la investigació mèdica sobre sulfonamides (un tipus de quimioteràpics) i es va descobrir accidentalment la penicil·lina. Però la penicil·lina no es va explotar fins a la Segona Guerra Mundial, quan la seva producció massiva va permetre reduir de manera dràstica la incidència de gangrena gasosa (mionecrosis clostridiana, miositis clostridiana o gangrena).

En el camp de la física, es va aconseguir la desintegració artificial de l’àtom el 1919, seguida pel descobriment de la tercera partícula fonamental, el neutró, el 1931. Ja començada la guerra, el descobriment que la divisió de l’àtom d’urani alliberaria suficient energia per explotar una bomba va canviar la història. La bomba atòmica va absorbir les energies dels científics més eminents i per això la guerra va canviar irreversiblement. Quan l’exèrcit americà va llançar les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, va provocar un desastre de proporcions desmesurades i el principi de la crisi nuclear.

Amb tot, els avenços en ciència i desenvolupament tecnològic de la guerra van ser claus, no només per la victòria del bàndol aliat i com un component crític en la planificació d’operacions militars importants, sinó també per establir les bases de l’electrònica moderna i poder disposar de sistemes de navegació per radar. A més, el treball de les ments científiques més brillants va permetre el desenvolupament de les telecomunicacions i la creació de medicaments o vacunes, la nostra millor eina per prevenir algunes malalties infeccioses.

También te puede interesar