Business Marketing

Les llibreries contra el drac

Llibre Sant Jordi 21
Foto: Pixabay (Geralt)

Sant Jordi és un bon moment per fer una radiografia a la situació de les llibreries a casa nostra. El món del llibre ha patit les conseqüències de la pandèmia com tants altres sectors, però hi ha iniciatives que sorgeixen per fer front als gegants com Amazon.

Tot just fa poc més d’un any que el coronavirus, la COVID-19, el confinament, la pandèmia, la mascareta i tot el que se’n deriva van arribar a les nostres vides. I amb tots aquests canvis, el sector del llibre també es va veure profundament tocat.

Els motius? La majoria de llibreries petites i de barri no tenien e-commerce o directament no tenien pàgina web on continuar oferint els seus serveis. I encara menys una estructura logística que els permetés l’enviament de llibres als compradors. D’aquesta manera, un sector que se la juga cada any per Sant Jordi (les vendes d’aquest dia suposen un 10% de les vendes anuals), va veure com Amazon i altres grans plataformes feien l’agost durant uns mesos en què els llibres eren una de les poques “fugides” culturals possibles.

Quatre dades

Si agafem les dades de 2019, és a dir, pre pandèmia, que va presentar la FGEE (Federación de Gremios de Editores Españoles), la venda de les 3600 llibreries petites i mitjanes d’Espanya rondava el 67,5% (això ja suposava una caiguda del 6% en 8 anys), mentre que la venda online era del 32% (amb un augment del 25%). I d’aquestes vendes online, el 80% eren d’Amazon. I què va passar el 2020? Doncs que el 70% dels llibres es van vendre online i d’aquests la meitat van ser gestionats per Amazon.

Si filem una mica més prim, trobem que abans del confinament, a Catalunya, la venda de llibres online suposava entre un 5%-7%, durant el confinament es va arribar al 25% i actualment és d’un 10% (segons el Gremi de llibreters de Catalunya). Però és que la caiguda de vendes a l’abril del 2020 va ser del 80% i ja a l’agost, la recuperació havia estat espectacular, però les pèrdues eren encara del 30%. A tot això, entre l’abril i el juny de l’any passat, Amazon va augmentar la seva facturació un 40%.

Iniciatives

Donada aquesta situació, no han estat poques les iniciatives que han tractat de fer front a Amazon i altres gegants. De fet, algunes d’elles ja feia temps que havien sorgit, però no ha estat fins la pandèmia que han alçat el vol.

I què ofereixen? Tenint en compte que a Espanya hi ha una política de preu fix per als llibres, els beneficis han d’estar en com es ven el producte i no tant en el què. Així doncs, els llibreters han buscat recrear l’experiència de compra offline en el format online i s’han unit en diverses plataformes perquè el què no poden oferir de manera individual (no tenen prou recursos per competir ni fer força), ho poden fer juntes i ocupar a l’online l’espai que ja tenen amb la botiga física.

A més de la consulta, la reserva i la venda, ofereixen una interacció amb els lectors que posa en valor el rol cultural i prescriptor de les llibreries i que no poden tenir les grans plataformes com Amazon. Així doncs, algunes de les propostes d’aquestes noves iniciatives inclouen activitats presencials i online, espais d’opinió dels lectors, l’opció de crear “prestatgeries” temàtiques…

I com que les llibreries petites no tenen prou estoc per donar resposta a les necessitats dels seus clients amb prou agilitat, si un usuari vol comprar un títol a la seva llibreria de confiança i no el tenen, els llibreters poden fer intercanvi interllibreria o demanar-lo al proveïdor. I el llibre es pot comprar a través de l’e-commerce i rebre’l a casa o bé reservar-lo i recollir-lo i pagar-lo a la llibreria física.

Algunes de les plataformes que han sorgit:

Afavorir les llibreries de proximitat i garantir-ne la seva supervivència. Aquest és l’objectiu de totes aquestes iniciatives (n’hi ha d’altres com #llibretersacasa o Adopta una llibreria) que donen suport al comerç local. Si bé és cert que la pandèmia ha canviat els nostres hàbits com a consumidors, el petit comerç lluita per seguir viu i la bona notícia és que ni la pandèmia ha fet que deixin d’obrir-se noves llibreries.

We also recommend you