ESCI-UPF

Una visió econòmica de la guerra a Ucraïna

  • 04/04/2022
  • 1 min reading time
Ucraïna economia
Foto: Rawpixel

La setmana passada, Joan Ribas, professor del GNMI, va publicar un parell d’articles a la premsa analitzant els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

Al Diario de Ibiza va tractar principalment el tema de la inflació. L’IPC del passat mes de març va augmentar un 9,8% respecte les dades de l’any anterior. Unes xifres que a Espanya no es veien des dels anys 70 i 80.

Ribas alertava que “la inflació té inèrcia”, cosa que significa que en el millor dels casos encara en notarem les conseqüències durant uns mesos i, en el pitjor, que es podria encetar un cicle d’inflació creixent que podria arribar a ser perillós per l’economia.

En aquest sentit, la guerra només ha accelerat un procés (el de la inflació) que ja feia mesos que es notava. Davant d’això, el professor advertia que la política econòmica es troba en una situació complicada: la dicotomia de decidir si lluitar contra la inflació o bé incentivar l’activitat econòmica.

A l’article publicat a Diners, el suplement dominical de La Vanguardia, Ribas va parar atenció a les conseqüències que la invasió d’Ucraïna ha desencadenat per a l’economia mundial. Així mateix, també explicava com aquesta situació afecta al procés de (hiper)globalització, ja al ralentí abans i tot de la pandèmia a causa de les reaccions proteccionistes dels Estats Units i Europa.

Aquest dimecres dia 6, a les 18.30h, el professor Joan Ribas participarà a la nova sessió online organitzada per ESCI-UPF per abordar la guerra d’Ucraïna des d’una perspectiva econòmica i social. La taula rodona, que també comptarà amb la professora de rus, Maria Kharshiladze, i el professor d’Afepi, Pelayo Corella, es podrà seguir des de diversos canals: Instagram, LinkedIn, Telegram, Twitch, Twitter i Youtube.

We also recommend you