ESCI-UPF

Open Innovation Challenge

La Hackathon d'EUTOPIA European University

Hackathon EUTOPIA
Laia Hoyos (dreta) i el seu equip de la Hackathon d'EUTOPIA. / Foto: UPF

El mes passat, Laia Hoyos, alumna de 4t del GNMI, va participar en un dels equips de la Hackathon organitzada per EUTOPIA. En aquest article explica en què va consistir el projecte en el qual va estar treballant durant tres intensos dies.

Els passats 23, 24 i 25 de febrer es va dur a terme l’esperada i anhelada Hackathon organitzada per EUTOPIA European University a l’aula Tallers al campus UPF de Poblenou. L’equip el formàvem Nil Codina, Carlota Garcia, Gabriel Ivins –estudiants de grau en Global Studies de la UPF–; Jasmien Amarhlaou, estudiant de Màster a la Vrije Universiteit Brussel, i jo mateixa, estudiant del grau GNMI. Durant els tres dies va ser amb nosaltres l’Anaís Tarragó com a facilitadora en el nostre equip, i l’Anna Llobet, part de l’equip d’EUTOPIA a la UPF.

En un principi, l’activitat s’hauria d’haver celebrat a la Universitat de Göteborg, a Suècia, però dissortadament amb motiu de les condicions de la nova situació sanitària provocada per la variant òmicron, es va realitzar finalment en format híbrid. Tots els estudiants érem a les nostres respectives universitats però connectats virtualment amb les  sis universitats europees membres d’EUTOPIA: Vrije Universiteit BrusselCY Cergy Paris UniversitéUniversity of GothenburgUniversity of LjubljanaUniversity of Warwick i la Universitat Pompeu Fabra.

El concepte de Hackathon estava pensat per treballar a fons les temàtiques de medi ambient, competitivitat, economia, seguretat viària, entorn laboral i e-commerce. El repte plantejat consistia en resoldre problemes reals en la contractació dins la licitació pública presentant un concepte de societat ideal a través de les relacions dels agents en la contractació pública.

Per ajudar a formar-nos en el tema, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar virtualment contractistes de la Universitat de Göteborg, que ens van ajudar a entendre millor els problemes i reptes de la seva feina i van compartir la seva experiència en licitació pública. Durant tres dies seguits vam treballar intensivament i cooperativa per plantejar el problema que se’ns havia donat, desenvolupar la idea i crear un prototip-solució per als contractants. En tres dies intensius havíem de trobar solucions i respostes a un procés que requereix temps.

Per tal de dur a terme el repte que se’ns va plantejar, ens vam centrar en com les associacions públic-privades poden ajudar a mitigar els efectes climàtics de la distribució de béns. Ho vam fer mitjançant l’anàlisi i la comprensió de la forma en què el sector públic realitza les seves compres i l’avaluació de les emissions procedents dels vehicles de transport de paquets a domicili.

La nostra solució final va ser desenvolupar una proposta per fer les entregues d’última milla més ecològiques i sostenibles pel medi ambient, millorant al mateix temps el procés de contractació i la distribució de mercaderies.

Recomanaria aquesta experiència a qualsevol persona que estigués interessada en innovar conceptes i idees per construir una societat millor o més avançada. D’altra banda, ha estat una experiència molt positiva i enriquidora, no tan sols per l’aprenentatge profund en temàtiques interessants i útils, sinó també per l’experiència de treballar cooperativament amb estudiants d’altres universitats europees i treballar per millorar el funcionament global.

Estem desitjant poder retrobar-nos presencialment per fi totes les universitats a Warwick aquest proper mes de juny –si la situació pandèmica ho permet.

We also recommend you