ESCI-UPF

ESCIUPFilms, temporada 1.5

ESCIUPFilms
Foto: Freepik (pch.vector)

El cinema, el setè art, és també un instrument radical per a la comprensió i la producció dels fenòmens socials, polítics i econòmics de les nostres societats. Aquesta és la voluntat d’ESCIUPFilms, que (re)neix amb la vocació de consolidar-se com un cinefòrum destinat a estudiants de grau del conjunt de facultats i centres del grup UPF.

Com tantes d’altres activitats universitàries, la primera edició d’ESCIUPFilms va veure’s interrompuda pel confinament de març de 2020. Fins aquell moment només es van poder projectar dues pel·lícules. En la primera sessió, The Big Short (Dir. Adam McKay, 2015) va permetre abordar i aprofundir en el context de les subprimes i l’esclat de la bombolla financera de 2008 als Estats Units. En la segona, It’s a Free World (Dir. Ken Loach, 2007) va ser un incentiu per a parlar del mercat laboral, de l’accés dels països d’Europa central i de l’est a la Unió Europea l’any 2004 i, també de la llavors encara molt recent sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Des de llavors ençà han passat moltes coses, moltes! Tantes, que en aquell moment el guió de Contagion (Dir. Steven Soderbergh, 2011) va deixar de semblar-nos exagerat. Tantes, que avui el guió de Don’t look up (Dir. Adam McKay, 2021) també sembla que hagi fet curt.

Prop de dos anys després reprenem els mateixos objectius i adaptem el nostre propi guió. El format de les sessions serà més curt que l’habitual, i es proposarà als participants de gaudir dels films programats abans de la sessió de debat. Això serà possible perquè totes les pel·lícules i documentals programats es troben a la Biblioteca Virtual del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que, des de fa ja molt de temps, i en la seva tasca de promoció i divulgació cultural, posen a l’abast de tots els ciutadans del país un important catàleg cinematogràfic d’accés públic i gratuït. Per accedir-hi, només cal disposar del carnet de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

In situ, a partir d’aquest mateix març i fins al juny, el darrer dimecres de cada mes, i en companyia d’experts i expertes en cada matèria, es treurà l’entrellat a la pel·lícula, al seu context, i a la història que s’hi descriu. En l’edició d’enguany, ESCIUPFilms s’aproparà a temàtiques transversals que ens afecten com a membres de la comunitat universitària i com a partícips d’una realitat econòmica, política i social en vertiginós canvi.

Page One (Dir. Andrew Rossi, 2011) ens permetrà parlar de la consolidació de l’economia digital i l’esforç titànic que un mitjà consolidat com The New York Times ha hagut de fer per a sobreviure al canvi de paradigma en l’àmbit de la comunicació masses. No (Dir. Pablo Larraín, 2012) ens aproparà al canvi de règim polític i la victòria de l’oposició en el plebiscit nacional de Xile de l’any 1988. Democracy: Im Rausch der Daten (Dir. David Bernet, 2015) ens convidarà a parlar de la nova matèria primera de molts dels negocis digitals i de serveis: les dades de caràcter personal (i de la seva regulació a la UE). Per últim, Eden à l’Ouest (Dir. Costa-Gavras, 2009) reactivarà un tema que sempre està vigent: la gestió dels fluxos de migració i la realitat individual d’aquells que decideixen, o es veuen abocats, a deixar allò que fins a un determinat moment varen considerar casa seva.

També com a novetat d’aquesta edició d’ESCIUPFilms, tots aquells participants que així ho desitgin i que segueixin amb regularitat les activitats programades, tindran la possibilitat de demanar el reconeixement d’1 ECTS com a activitat universitària. Per inscriure’s només cal emplenar el següent formulari.

Tres, dos, un… Acció!

 


ESCIUPFilms forma part del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb l’assessorament de Daniel Agudo, Graduat a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) en l’especialitat de Guió. Va ser docent a la mateixa institució (2005-2020) i compta amb una àmplia experiència en la coordinació d’aules i clubs de cinema.

We also recommend you