ESCI-UPF

ESCIUPFilms mostra la realitat de les migracions

migracions ESCIUPFilms
Mariña Fernández Reino durant la seva intervenció abans de la projecció del film. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

ESCIUPFilms uneix el cinema i el debat en unes sessions divulgatives. En el passi d’ahir, la Dra. Mariña Fernández Reino va presentar “It’s a Free World” i va parlar dels moviments migratoris i el seu impacte social.

La segona sessió d’ESCIUPFilms va començar amb la intervenció del Dr. Joan Pere Plaza que va presentar la pel·lícula i la convidada al debat, la Dra. Mariña Fernández Reino. La pel·lícula d’ahir era It’s a Free World i Fernández Reino és investigadora del Migration Observatory de la Universitat d’Oxford.

En la primera intervenció, abans de donar pas a la pel·lícula, la Dra. Fernández Reino va presentar dades sobre la població immigrant al Regne Unit. Un cop acabat el passi, va explicar amb més detall la situació de la població provinent de països membres de la Unió Europea. Gran part d’aquesta població migrant és originària de l’Est continental, una comunitat sobre la qual s’han vessat grans prejudicis. La minoria més nombrosa és la polonesa, a la qual pertanyen alguns dels protagonistes de la pel·lícula de Ken Loach. Aquestes comunitats, com explicava la Dra. Mariña Fernández Reino, treballen principalment fent feines no qualificades on són explotats per empreses que cerquen mà d’obra a preu ridícul. Aquesta situació de la classe treballadora poc qualificada a la Gran Bretanya és un tema molt estudiat i és on posa l’ull la pel·lícula de Loach.

It’s a Free World és una pel·lícula del 2007 del director Ken Loach. El film narra com Angie i Rose, dues companyes de pis en una situació precària, decideixen crear una ETT que ha de servir per ajudar treballadors immigrants. Aquesta feina de “gestió” les farà créixer ràpidament i adonar-se dels privilegis dels que tenen la paella pel mànec. En la pel·lícula, veiem com aquesta situació provoca un dubte moral en la protagonista, Angie, quan rep ofertes dels empresaris per treballar amb immigrants il·legals o en condicions més precàries. Tot i la por inicial, entenen que els que manen mai no s’han de preocupar. El món que Ken Loach presenta és fred i dur, com la vida mateixa, i mostra que qui està en una situació privilegiada és molt difícil que la perdi. Per tant, Loach critica la desprotecció que pateixen els treballadors en un sistema posthatcherià.

Un cop vista la pel·lícula, Mariña Fernández Reino va explicar que aquesta situació segueix plenament vigent. Les condicions de la població immigrant al Regne Unit és un dels grans trencaclosques que deixa obert el Brexit, com ho demostra la nova llei de migracions. Per ella és molt important entendre que tot i que això segueix passant ara, amb la nova llei, aquesta gent no rebrà visats per arribar al Regne Unit. Per tant és molt factible que la majoria d’aquests treballadors, explica, segueixin entrant, però sense la protecció que donen els papers.

A partir del film es va generar un debat molt interessant sobre la immigració entre els alumnes del Master of Science in International Business (MScIB) i la conferenciant.

We also recommend you