Bioinformatics

Entrevista a Oriol Vergés, alumne de BDBI

“Compaginaré la bioinformàtica i el violí mentre pugui”

  • 13/01/2022
  • 3 mins reading time
Oriol Vergés BDBI violí
Oriol Vergés, alumne del BDBI. / Foto: ESCI-UPF

Oriol Vergés és estudiant de segon curs del Grau en Bioinformàtica. Ha decidit partir-se aquest curs en dos anys perquè es presentarà a les proves per accedir al Grau Superior de Música. Toca el violí.

Oriol Vergés, de Sabadell, està acabant sisè de violí i ha decidit que vol començar el Grau Superior de Música, una altra carrera. El segon curs de Bioinformàtica el farà en dos anys per preparar-se l’accés a aquesta titulació. Té clar que música i ciència són les seves passions.

L’Oriol es descriu com una persona caòtica (amb moltes coses al cap que a vegades el fan distreure una mica), amb capacitat d’adaptació i empàtic, també bon amic. Li agrada anar a concerts, llegir, passar temps amb els seus amics. Reconeix que per ell el confinament no ha estat dur gràcies a la música. Tocar el violí li ha permès passar els mesos que hem estat tancats gaudint al màxim.

1. Com vas descobrir el BDBI i per què vas triar-lo?

Dues professores de Biologia que tenia al Batxillerat ens van parlar de la Bioinformàtica en diverses ocasions. No del grau, sinó de la disciplina. Ens van dir que cada vegada tenia més sortida i que era molt útil. Després recordo anar al Saló de l’Ensenyament l’any abans de la COVID-19 i veure l’estand on s’explicava el grau, vaig acostar-m’hi a demanar informació i em va agradar.

Però vaig tenir dubtes fins l’últim moment. Toco el violí i no tenia molt clar si volia estudiar una carrera de l’àmbit científic o dedicar-me plenament al violí. Vaig venir a una sessió informativa i em va agradar molt el que em van explicar, així que em vaig decidir a fer el BDBI.

Em va agradar perquè el programa d’assignatures és un mix molt interessant de biologia, “mates” i programació. Em va semblar que t’obre moltes portes.

2. Si haguessis d’explicar què és la bioinformàtica a algú, què li diries?

Uf! Em costa molt d’explicar. Però hi ha molta gent que m’ho pregunta. A veure, jo diria que és aplicar coneixements d’informàtica per resoldre problemes de biologia.

3. Has pensat què vols fer quan acabis el BDBI?

Estic estudiant 2n del BDBI i 6è del Grau professional de música, però he decidit partir-me aquest curs de Bioinformàtica perquè vull preparar les proves d’accés al Grau Superior de Música, que és una carrera universitària de 4 anys. Així que quan acabi el BDBI encara em quedaran 2 anys per acabar violí.

No sé si aquests dos últims anys buscaré pràctiques de bioinformàtica o potser algun màster científic. De moment, estic centrat a treure les assignatures de segon curs que vull fer aquest any i a preparar-me aquestes proves.

Quan vaig acabar el Batxillerat ja em va passar que no sabia triar, no volia deixar la música ni la ciència. Crec que quan acabi els dos graus estaré igual. La veritat és que em veig amb el violí en una mà i l’ordinador a l’altra. Mentre pugui, seguiré compaginant les dues coses.

4. Explica’ns què signifiquen per tu la música i el violí.

La música em porta a un món a part. Quan em poso a tocar em sento completament lluny de la resta de coses. M’ho passo molt bé perquè em sento en una altra atmosfera on estic més despert.

5. Com ho fas per compaginar un grau tan exigent com el BDBI amb la música, que també és molt exigent?

El fet que el BDBI estigui organitzat en trimestres m’ajuda força. Els primers dies vaig de puntetes analitzant el terreny del què em trobaré aquí i al conservatori, i després em vaig adaptant. Vaig buscant el camí. Miro on estic i què cal fer i com puc aprofitar el temps per fer tota la feina bé i el més ràpid possible. En aquest sentit també em funciona saber quan sóc més productiu.

6. Quantes hores li dediques al violí?

Li dedico hores, però n’hauria de fer moltes més. Amb les classes de bioinformàtica i la feina que ens posen a la uni només faig dues hores de violí al dia, però els caps de setmana m’hi poso molt més.

De fet, me n’adono que la música m’ajuda a enllaçar coses, a connectar conceptes i a vegades a resoldre problemes. Quan m’encallo amb alguna pràctica de la uni, em poso a estudiar violí i, mentre toco, llavors trobo la solució, em ve com un flash.

7. Quina és la teva peça preferida?

Em va una mica a temporades. És difícil triar-ne una. Estudio clàssica i és el que més escolto, tot i que no em tanco a res i també segueixo la música actual. Depèn de la situació. Però si n’hagués de triar una seria el Concert per violí de Txaikovski. És una de les meves fites, saber tocar aquesta peça. Al final el que busco en la música és que em toqui la fibra, que m’arribi i em faci connectar. Darrerament també m’ha passat amb un tema de Taylor Swift que es diu Exile.

8. Què recomanaries als alumnes de Batxillerat que vulguin triar el BDBI?

És un grau que demana tenir ganes, cal esforçar-se però val la pena. Si es va treballant, amb el temps es veu com tot encaixa i va agafant sentit. És a dir, que els diria que treball i paciència.

9.Què preguntaries als companys que van acabar fa 3 anys?

M’agradaria saber com van encarar acabar una etapa i començar-ne una de nova. Com van anar definint cap on volien anar.

10. Preguntes ràpides:

  • Plat preferit: Arròs amb tomàquet i maionesa.

  • Viatge pendent: París.

  • Mar o muntanya? Muntanya i la tranquil·litat dels seus pobles.

  • Malikian o Paganini? Paganini, tot i que Malikian m’agrada molt, és un gran violinista.

  • Quants i quins idiomes parles? Català, castellà i anglès.

  • Esport? Ara fa temps que no en faig, però m’agrada la natació. Abans de tancar-me a un gimnàs, prefereixo nedar.

We also recommend you