Bioinformatics

Graduar-se en el moment clau de la bioinformàtica

  • 18/07/2023
  • 2 mins reading time
Graduació Bioinformàtica 2023
Alumnes de la cinquena promoció del BDBI. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

El passat 6 de juliol va tenir lloc la graduació de la cinquena promoció del Grau en Bioinformàtica (BDBI) a la sala d’actes d’ESCI-UPF.

El Dr. Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, i Agustín Lújua, gerent de la institució, van ser els encarregats d’obrir i conduir la cerimònia de graduació, en la qual també es va fer entrega del guardó d’honor d’ESCI-UPF.

El guardó d’honor, que reconeix la trajectòria acadèmica i professional, es va atorgar al Dr. Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra entre 2013 i 2021 i una de les figures clau tant en la creació del Grau en Bioinformàtica com en la decisió que ESCI-UPF fos la institució encarregada d’acollir-lo.

El Dr. Casals va felicitar els graduats i graduades, i va destacar el paper de Ferran Sanz i d’Ana Ripoll com a promotors de la Bioinformàtica en l’àmbit universitari. Així mateix, va recordar l’atreviment que va suposar tirar endavant el primer grau universitari d’aquesta disciplina a tot l’Estat i la reacció positiva de les universitats catalanes que van sumar-se al projecte.

D’altra banda, també va agrair la predisposició per acollir el grau que van mostrar els anteriors director i gerent d’ESCI-UPF, el Dr. Xavier Cuadras i Nacho Dualde, per a qui va tenir unes paraules de record. A través d’aquest premi, ESCI-UPF va voler agrair i distingir el treball, l’entrega i la dedicació del Dr. Casals en el creixement d’ESCI-UPF.

Posteriorment, el Dr. Hafid Laayouni, cap d’estudis del BDBI va reconèixer l’esforç i els sacrificis que els alumnes han fet al llarg dels tres anys de carrera i va donar pas al parlament del padrí de la promoció d’enguany, el Dr. Alfonso Valencia.

Valencia és professor ICREA, Director del Departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center i Director de l’Institut Nacional Espanyol de Bioinformàtic, i el seu lideratge ha estat fonamental per situar Catalunya i Espanya a l’avantguarda de la bioinformàtica a nivell mundial.

En la seva lliçó, titulada “La paradoja de las/os bioinformáticas/os desaparecidas/os”, Valencia va dir als estudiants que s’estan graduant en un moment clau per a la ciència, especialment per a aquells que es dediquen a la bioinformàtica, una professió amb una alta ocupació i amb enormes possibilitats de futur.

Com a exemple d’això, Valencia va recordar que aquest 2022 dues de les companyies tecnològiques més importants del món, Google i Meta, han contribuït enormement als avenços en l’estudi de les proteïnes. I va explicar que el 2030 hi haurà tres vegades més dades sintètiques que reals, cosa que multiplicarà les possibilitats de la recerca biomèdica.

A continuació, el cap d’estudis del BDBI, Hafid Laayouni va fer entrega dels premis als millors Treballs de Fi de Grau. Els guardonats de la 5a. promoció del Grau en Bioinformàtica van ser Dante Aviñó i Clàudia Valverde, que van aconseguir el 3r premi; Gerard Deuner i Isaac Soul, guardonats amb el 2n premi; i Yaiza Serrano i Aisha Shah, guanyadores del 1r premi.

Tot seguit va arribar el moment més esperat de la tarda: el discurs dels representants dels graduats, Laia Alcalà i Nicolás Ares. Els dos estudiants del Grau en Bioinformàtica van repassar els tres anys de carrera i van recordar algunes de les anècdotes que han marcat el seu pas per les classes. Des dels primers dies i la sensació de no saber on s’havien posat, fins a la superació de les classes online forçades per la COVID-19, o l’haver de respondre una vegada i una altra la sempre complicada pregunta: què és la Bioinformàtica?

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la Dra. Helena Ramalhinho, vicerectora d’Internacionalització de la UPF. Ramalhinho va desitjar als 28 estudiants graduats que el balanç de l’etapa formativa a ESCI-UPF hagi estat positiu, els va encoratjar a afrontar els reptes que se’ls presentin en el futur i que seran clau per a l’avenç de la societat i els va recordar que tant ESCI-UPF com la UPF continuaran sent casa seva.

L’acte es va tancar amb l’actuació musical del Cor de la UPF, que va interpretar el tradicional himne universitari, Gaudeamus igitur. Si voleu reviure els moments més especials de la cerimònia de graduació, podeu veure l’àlbum de fotos o recuperar el vídeo complet de l’acte.

We also recommend you