Bioinformatics

“Tot i la dificultat i exigència, tornaria a escollir el BDBI”

  • 04/11/2021
  • 4 mins reading time
Entrevista Ian Pérez BDBI
Ian Pérez, alumne de 2n del BDBI. / Foto: ESCI-UPF

Ian Pérez, estudiant de 2n del BDBI, ens explica com compagina estudiar Bioinformàtica amb la pràctica del piragüisme. A més dels estudis i l’esport, comparteix com està vivint l’etapa universitària i quins són els seus plans de futur.

Ian Pérez té 19 anys, viu a Castelldefels i està a 2n curs del Grau en Bioinformàtica (BDBI). Aquest any ha sortit escollit delegat de classe i es va presentar voluntari per donar un cop de mà als estudiants de primer curs durant la setmana introductòria.

Però una de les coses que més sorprèn d’Ian Pérez és la pràctica de piragüisme. Fa anys que el practica, però l’exigència del grau l’ha obligat a reduir les hores de dedicació. Tot i això, no renuncia a practicar l’esport que l’ajuda a desconnectar de tot.

1. Com vas descobrir el BDBI?

Quan havia de triar grau, mirava coses relacionades amb biologia, que sempre m’ha agradat molt, i informàtica, perquè sempre he tingut molta mà amb els ordinadors. Vaig començar a buscar i em va sortir informació del BDBI. Vaig mirar la web i ho vaig tenir clar.

El programa del BDBI lligava amb el croquis que jo m’havia fet al cap: relacionava el món de la medicina, amb la biologia i la informàtica i programació, però d’una manera pràctica.

2. Del que has estudiat fins ara al grau, amb què has gaudit més?

Les assignatures de 1r que més m’han motivat han estat Genètica i Biologia molecular. La passió dels professors que ens ho van explicar i veure com tot es va interrelacionant em va agradar molt. A més hi havia molta part pràctica que ens ensenyava el que es fa a la vida real amb la genètica. Per exemple ens van fer comparar el genoma de diferents organismes per estudiar si una malaltia era o no recessiva… Aquí vaig veure l’aplicació pràctica, que és el que m’agrada.

3. Has pensat què vols fer un cop acabis?

Vull fer un màster en microbiologia avançada i trobar feina en algun laboratori on pugui combinar la microbiologia i la bioinformàtica. El microbiòleg agafa bactèries, virus, etc. i aplica mètodes per trobar cures o estudiar com es desenvolupen. El bioinformàtic aplica la computació i l’estadística per fer recerca en aquests àmbits i treure profit dels recursos que té. Vull poder combinar el dry lab i el wet lab, vull poder fer-ho tot.

4. Com a delegat, has de conèixer bé els teus companys, què penses que teniu en comú tots els que heu triat el BDBI?

Crec que a tots ens agrada conèixer coses noves, tenim curiositat i molt companyerisme. Tenim molt bona relació al grup. Però no tots tenim els mateixos somnis de cara al futur. Alguns volen més laboratori, altres volen empresa privada, farmacèutica o fins desenvolupar una idea pròpia… però compartim i ens ajudem.

5. Has participat a la setmana introductòria dels alumnes de 1r curs, què destacaries d’aquesta experiència?

M’ha agradat molt. M’ha servit per ajudar i també per veure que he après els conceptes i puc explicar-los i que sóc capaç de resoldre problemes sobre la marxa. També he vist que aquesta nova generació ve molt forta, tenen el doble de ganes d’aprendre i molta curiositat. Potser la COVID-19 els ha fet posar-se les piles. Igual que a nosaltres ens va tancar just quan començàvem 1r i ens feia por relacionar-nos, a ells els ha motivat i s’agafen la carrera amb més ganes. És un repte per nosaltres!

6. El BDBI és un grau molt exigent, et queda temps lliure? Què fas quan tens temps per tu?

Faig piragüisme. Com que aquest curs tenim classe de tardes, no puc entrenar amb l’equip. Aprofito si tinc una estona lliure al matí per anar a entrenar. No vull deixar-ho, però he hagut d’abaixar el ritme i ara he d’entrenar sol. Quan anava al Batxillerat entrenava tots els dies entre 3 i 4 hores. Ara només puc fer 2 hores 3 cops per setmana. Però segueixo anant a competicions nacionals i internacionals. És que el grau condiciona molt…

També m’agrada sortir en vaixell, caminar i la fotografia. Però a banda dels estudis, em centro sobretot en el piragüisme. Crec que l’esport és molt necessari. T’ajuda a desconnectar, a estar tranquil. És una pausa necessària. I encara que el piragüisme és individual, els que el practiquem fem molta pinya, som una comunitat. També transmet molts valors de feina en equip.

Ian Pérez piragüisme

L’estudiant del BDBI Ian Pérez praticant piragüisme a l’Estany de Banyoles. / Foto: Ian Pérez

7. On et veus d’aquí a 5 anys?

En 5 anys espero estar treballant en un laboratori, fent investigació. I fent piragüisme. Serà difícil compaginar-ho, però és el que m’agradaria. I sobre l’àmbit on m’agradaria fer recerca, voldria anar al departament de virologia del PRBB. A la meva família hi ha hagut bastantes malalties cròniques i crec que aquest camp seria molt interessant per mi. A nivell de microbiologia i modificacions de l’ADN es pot millorar la qualitat de vida de la persona que ho pateix. Quan has vist algú que pateix, aquest canvi de qualitat de vida és molt important.

8. Què recomanaries als estudiants de Batxillerat que vulguin estudiar el BDBI?

Els diria que tinguin moltes ganes. És un grau molt exigent, que et pren molt de temps. És difícil trobar l’equilibri entre estudiar i seguir amb les altres coses. Per això has de tenir moltes ganes. Alguns alumnes de primer estan preocupats per l’anglès quan comencen, però de veritat que no és difícil de seguir… realment l’anglès és el menor dels nostres problemes.

9. Què és el més dur del BDBI?

Si pogués canviar alguna cosa del grau, m’agradaria ampliar 1 any i descarregar una mica els trimestres tal com estan ara. Ens ajudaria molt per assimilar coneixements i agafar-ho amb més ganes. Tot i la dificultat i exigència, tornaria a escollir el BDBI.

10. Penses que quan acabis tindràs oportunitats aquí?

Potser hauré de marxar a fora quan acabi perquè hi ha més oportunitats, però aquí hi ha futur per la bioinformàtica. De moment no hi penso.

11. Preguntes ràpides:

  • Plat preferit: puré de patates

  • Viatge pendent: Jordània

  • Idiomes: català, castellà, anglès i gallec

  • Música: escolto de tot. No tinc preferències. Vaig estudiar 4 anys de piano, però vaig haver de deixar-ho per falta de temps. M’agraden des de bandes sonores a techno… M’agrada molt la música.

  • Com et descrius: atrevit (poc convencional, no m’agrada ser “normal”), esportista, fiable

  • Mar o muntanya: mar, sempre

  • Esport, si no fessis piragüisme: tir olímpic (de pistola d’aire)

We also recommend you