ESCI-UPF

EUKIT, any dos

EUKIT-Placa-Monnet
El professor Joan Pere Plaza, responsable juntament amb Albert Carreras i Ramon Xifré, del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d'ESCI-UPF.

El professor del GNMI i membre de l’equip d’EUKIT, Joan Pere Plaza, explica l’oferta formativa que els alumnes d’ESCI-UPF tenen a la seva disposició gràcies a aquest projecte que s’emmarca en les Accions Jean Monnet del programa Erasmus+.

Aquells que heu passat pel corredor dels despatxos de la tercera planta haureu vist que hi llueix una placa amb el logo de la Comissió Europea i el text “Jean MONNET Module (2020-2023)”. Aquest és un distintiu que ens omple d’orgull, ja que acredita que la nostra institució participa, des de setembre de l’any passat, en les anomenades Accions Jean Monnet, part d’un programa pressupostari ben conegut per la nostra comunitat com ho és  Erasmus+, sens dubte el buc insígnia de l’EACEA (European Education and Culture Executive Agency).

En concret, la iniciativa que lidera ESCI-UPF i que finalment va ser seleccionada per aquesta agència europea entre moltes altres propostes duu per títol Knowledge and Innovation for the European Trade Challenges. EUKIT, com ens agrada anomenar el projecte, té una vocació eminentment docent i divulgadora, i busca apropar un àmbit tant important com la política comercial de la UE al públic natural d’ESCI-UPF. Per una banda, els estudiants de grau i màster de la nostra institució. I per l’altra, els interlocutors institucionals i empresarials del nostre entorn més immediat, i també el públic general, cada vegada més àvid d’informació rellevant i contrastada sobre les grans tendències globals en les que l’àmbit comercial hi juga un rol decisiu i on la UE hi té molt a dir.

Les noves assignatures optatives del GNMI sobre la política comercial de la UE i les noves tendències en la governança del comerç global, que ja van desplegar-se en el curs 2020-2021, constitueixen l’autèntic pal de paller de tot el projecte EUKIT, però ni de bon tros són les úniques activitats programades.

Es continuarà amb activitats que van arrencar al curs passat com les #EUKITalks, enguany amb nous entrevistats que seguirem escoltant amb entusiasme per aprendre sobre aspectes ben diversos de la governança del comerç mundial i l’important rol que hi juga la UE. Tots ells disponibles al canal de YouTube d’ESCI-UPF.

També seguirem omplint de continguts el podcast #MésEUropa on ens ocupem d’analitzar l’estat de les relacions comercials entre la UE i alguns dels seus socis principals. Aquesta ha estat una activitat que el passat curs acadèmic ens ha generat especial satisfacció, ja que ens ha permès col·laborar amb l’equip d’El Pregoner i també treballar en estreta relació amb ACCIÓ i la seva àmplia xarxa d’oficines exteriors de comerç i inversions.

Com ja vam fer l’any passat, impulsarem nous temes de recerca per a Treballs de Final de Grau i Treballs de Final de Màster sobre temàtiques relacionades amb la política comercial de la UE.

Sempre que les mesures sanitàries ho permetin, promourem dues activitats que esperem que despertin interès a tota la comunitat, però en especial als alumnes del GNMI. Per una banda, EUKIT programarà vàries sessions de cinefòrum en el marc d’ESCIUPFilms, amb pel·lícules i documentals que serveixin per a introduir la discussió de temes rellevants en el moment actual del comerç internacional. Per l’altra, es reprendrà el viatge d’estudis del GNMI a Brussel·les, amb tota l’atenció posada en la política comercial de la UE.

EUKIT no va ser aliè a la pandèmia de la COVID-19 i durant el curs 2020-2021 moltes activitats es van haver d’adaptar a l’entorn virtual i algunes es van haver de posposar. Tanmateix considerem que aquesta situació excepcional no ens va impedir assolir amb èxit la majoria de fites que ens vam fixar. I aquest és el nostre objectiu per aquest curs que tot just ha començat, en el qual esperem que es pugui mantenir la presencialitat i gaudir plenament de totes les activitats previstes.

En la carta institucional que ens ha fet arribar l’EACEA s’hi llegeix que aquesta placa vol ser una ensenya de la qualitat de la tasca realitzada a ESCI-UPF en l’àmbit dels estudis sobre integració europea. Agraïm aquest reconeixement i gest de confiança que ens serveix d’estímul per a encarar amb renovades forces el desafiament d’un programa d’activitats tan ric i divers, convençuts que seguirà contribuint a l’excel·lència acadèmica de la nostra institució.

We also recommend you