ESCI-UPF

Pierre Wunsch tanca el curs acadèmic 2020-2021 a ESCI-UPF

Pierre Wunsch
Albert Carreras, director d'ESCI-UPF, i Nacho Dualde, gerent d'ESCI-UPF, durant la conferència virtual de Pierre Wunsch, governador del Banc Nacional de Bèlgica. / Foto: ESCI-UPF

El governador del Bank van België, Pierre Wunsch, tanca l’any acadèmic d’ESCI-UPF amb una conferència centrada en els reptes que la pandèmia ha brindat als estats i els bancs centrals.

En un acte presidit pel director Albert Carreras, el curs acadèmic 2020-2021 a ESCI-UPF va quedar clausurat amb la conferència “The ECB and Covid-19: The outlook brightens but challenges remain” impartida pel governador del Banc Central de Bèlgica, el Dr. Pierre Wunsch. Una xerrada on Wunsch va tractar els reptes i oportunitats que la COVID-19 ha posat a l’agenda del sistema financer mundial i el paper que han de jugar els bancs centrals europeus en el món postpandèmic.

Pierre Wunsch és doctor en Economia per la Universitat Catòlica de Lovaina, també va cursar un Màster en Public and International Affairs a Princeton. La seva prolífica carrera acadèmica l’ha portat a ocupar càrrecs de responsabilitat al govern de la regió de Brussel·les i del govern belga. Entre els anys 2008 i 2011, Wunsch va ser cap de gabinet del ministre de Finances belga. Quan ocupava aquest càrrec, va dirigir la Cèl·lula de Política Financera, el departament que havia de liderar la resposta a la crisi financera del 2008. Des del 2011, Wunsch treballa al Banc Nacional de Bèlgica on ha ocupat els càrrecs de director, vicegovernador i, des del gener de 2019, el de governador. Una posició que el fa membre del Consell de Govern i de l’Assemblea del Banc Central Europeu, així com governador del Fons Monetari Internacional.

En la seva conferència, el Dr. Wunsch va fer un repàs de les mesures que el Banc Central Europeu va promoure durant la primavera de l’any passat per saltar els obstacles que la COVID-19 havia posat en la salut financera del vell continent. Cal destacar, com va fer Wunsch, una major flexibilitat que es va donar als estats en el balanç del deute, una mesura que s’allargarà fins a finals del 2022. Aquest relaxament de la rigidesa fiscal imposada per Europa ha permès als governs una major despesa per tal de crear un nou escut social. Dins d’aquesta major despesa, també s’han pactat els fons del pla Next Generation de la UE. Un cop realitzat aquest repàs, el conferenciant va celebrar les esperançadores previsions macroeconòmiques que situen la plena recuperació europea per al primer quadrimestre de 2022, de la mateixa manera que preveuen una baixada de la inflació.

Per tancar la seva ponència, Pierre Wunsch va parlar del futur dels Bancs Centrals europeus, unes institucions que s’han de repensar per formar part de la societat que els envolta. Aquesta idea de reformular el sistema financer global d’una manera humana, que miri pel benefici de la societat, transcendint les qüestions econòmiques, posant-se al servei de la societat és una qüestió que ha de servir per combatre les discriminacions per raça i gènere, així com lluitant per fer front al canvi climàtic.

We also recommend you