ESCI-UPF

Michelle Bachelet, fent història a Xile

Michelle Bachelet
Michelle Bachelet, Alta Comissionada de l'ONU pels Drets Humans. Foto: New York Times (Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP)

Metgessa i ex-presidenta de Xile durant dos mandats, va fer nombrosos canvis en l’estructura i la societat del país. Avui és Alta Comissionària de les Nacions Unides.

Verónica Michelle Bachelet Jeria va néixer a Santiago de Xile l’any 1951. Filla d’una arqueòloga i d’un General de la Brigada de les Forces Aèries, va viure gran part de la seva infància viatjant per l’interior del territori xilè seguint les diverses destinacions del seu pare.

El 1962 es va mudar amb la seva família als EUA, on va cursar els estudis secundaris. El 1970 va tornar a Xile per començar la carrera universitària en Medicina.

Degut a la crisi econòmica d’aquells anys i coincidint amb el mandat de Salvador Allende, els militars van planejar un cop d’estat que es va dur a terme el 1973. El seu pare, que va ser designat per Allende com a Cap de les Juntes de Proveïment i Preus, va ser arrestat i acusat de traïdor a la pàtria, empresonat i torturat per no voler participar en el cop d’estat.

Bachelet, des del primer any com a universitària, va participar del món de la política afiliant-se a les Joventuts Socialistes. Durant la dictadura d’Augusto Pinochet, va donar suport i ajuda als polítics perseguits. Més endavant, el 1975, Bachelet i la seva mare van ser detingudes per la Direcció d’Intel·ligència Nacional, un centre de detenció secret de Santiago de Xile, on ambdues van ser interrogades i torturades.

Quan va ser alliberada, va fugir amb la seva mare, primer a Austràlia i després a Leipzig, Alemanya. Allà va conèixer el que seria el seu marit, l’arquitecte i també exiliat xilè Jorge Leopoldo Dávalos Cartes.

Després de quatre anys a l’exili, finalment ella i la seva família van poder tornar a Xile l’any 1979. Aleshores va acabar els seus estudis en Medicina, es graduà com a metgessa cirurgiana al 1983 i va començar a exercir la seva professió durant els anys vuitanta.

Tot i que al tornar es va mantenir allunyada de la política, va seguir activa en manifestacions contra la dictadura de Pinochet, començant a establir noves relacions amb membres del Partit Comunista.

Després de la transició democràtica als anys noranta, va passar a treballar a diferents organismes de salut pública i va augmentar la seva participació en el món de la política, on va destacar dins el Partit Socialista per les seves reformes en salut pública i lideratge en avenços en el debat nacional xilè com, per exemple, donant accés a la pastilla del dia després. Més endavant va ser nomenada Ministra de Defensa.

La seva carrera política no es va aturar i va arribar a ser la primera dona presidenta de la República de Xile en representació del Partit Socialista de Xile l’any 2006 i fins el 2010, un moment històric per a les dones xilenes. I va ser reelegida pel mandat 2014-2018.

El 2010 va ser nomenada Primera Directora Executiva de UN Women i el 2018 li van assignar el càrrec d’Alta Comissionada de l’ONU pels Drets Humans. Avui segueix sent una de les líders més importants de Llatinoamèrica.

We also recommend you