ESCI-UPF

MésEuropa

La UE i Colòmbia, una relació ben trabada

Colòmbia podcast
Imatge de Bogotà, capital de Colòmbia. / Foto: Velneo

La relació comercial entre Colòmbia i la UE és el tema del nou podcast MésEuropa dins el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF. Una relació que està pendent dels actuals conflictes al país.

Colòmbia ha estat un mercat en constant creixement en els darrers anys. Molts factors hi contribueixen: una situació geogràfica privilegiada a les ribes del Pacífic i del Carib, un important accés a recursos naturals i unes constants demogràfiques i econòmiques relativament saludables. A banda, l’acord de pau entre l’Estat i la guerrilla de les FARC-EP l’any 2016, que va posar fi a un conflicte civil armat que desde 1958 havia causat prop de 220.000 morts, ha contribuït també a reforçar l’estabilitat política i econòmica necessàries per a aquest creixement, tot i que els esdeveniments recents demostren que no totes les ferides estan tancades.

D’acord amb les dades de l’ICEX, l’any 2018 la UE fou la segona destinació de les exportacions d’aquest país sud-americà, després dels EUA; i també el tercer origen de les importacions de la UE, precedida per la Xina i els EUA, en aquest ordre. Aquestes importants relacions comercials -sobretot per a Bogotà- es troben emmarcades en un acord de lliure comerç en vigor des de l’any 2012, en el que hi participen Colòmbia i també Perú i Equador (aquest darrer, des de 2016).

Com argumenta Xavier Roca, Director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Bogotà, en el darrer capítol del podcast MésEuropa, l’existència d’aquest acord afavoreix la competitivitat de les empreses europees en el terreny i millora la potencialitat dels productes europeus (i catalans) en el mercat nacional colombià.

Aquest és el cas de Ventura Medical Technologies, una pime catalana amb seu a les Franqueses del Vallès, i enfocada en el desenvolupament de productes mèdics i mètodes innovadors que aporten solucions integrals d’enginyeria en l’àmbit de la salut. Tal i com explica Lourdes Camp, la seva CEO, l’absència d’aranzels en la seva línia de productes, així com elements d’ordre legal (com ara la manca de hosting per a poder realitzar els registres sanitaris) van ser clau per a la internacionalització del seus productes.

El nou capítol del podcast MésEuropa revisa aquests i altres elements d’interès en les relacions comercials entre la UE i Colòmbia.

MésEuropa” és una iniciativa del projecte EUKIT, el mòdul Jean Monnet d’ESCI-UPF sobre la política comercial de la Unió Europea, i compta amb la col·laboració del programa de ràdio “El Pregoner” i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

 


“MésEuropa” compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea

We also recommend you