ESCI-UPF

Marie Curie, una dona Nobel

Marie Curie

Marie Curie va ser la primera dona a rebre dos Premi Nobel i també va ser la primera catedràtica a la Universitat de París. Les seves aportacions en física i química van ser tan importants que se la considera mare de la ciència moderna.

Maria Salomea Skłodowska-Curie, més coneguda com Marie Curie, va néixer a Varsòvia el 1867, aleshores sota l’Imperi rus. Va néixer en una família culta, la mare era pianista i cantant, i el pare professor de Física i Matemàtiques. Tot i això, Marie no va tenir una infància fàcil, ja que les sublevacions nacionalistes polaques que lluitaven per la independència del país van fer que la seva família perdés la fortuna i totes les propietats. 

Mentre Polònia es trobava immersa en la resistència anti-gubernamental del règim tsarista rus, Marie va començar la seva formació científica de manera clandestina a la “universitat flotant” de Varsòvia que admetia dones. Més endavant, als 24 anys, va seguir la seva germana cap a París on va poder obtenir legalment el seu títol de doctorat en Física a la Sorbonne i sobretot li va permetre viure en un país amb més llibertat.

El 1894 va conèixer un jove científic i un dels físics més eminents de França, Pierre Curie, amb qui es casà i tingué dues filles (una d’elles, Irene, també va guanyar un premi Nobel). Va interessar-se per l’urani i la radiació que emet i va estudiar metalls que fins llavors no es coneixien. El juliol de 1898, el matrimoni va mostrar al món el seu gran descobriment, dos nous elements: el radi i un metall aleshores desconegut, el poloni, que Marie va decidir batejar homenatjant a la seva terra natal. 

Gràcies als seus descobriments, el matrimoni va obtenir un ampli reconeixement i prestigi científic internacional que es va poder posar de relleu tant en la medicina pràctica com en la física teòrica. Les aportacions dels Curie van permetre, entre d’altres, les radiografies amb raigs X o la radioteràpia, imprescindible en la lluita contra certs tumors, inflamacions o malalties degeneratives.

La seva gran tasca va ser recompensada amb el Premi Nobel de Física el 1903 i, posteriorment, ella en va guanyar un altre de Química el 1911. Va ser la primera dona a rebre aquest premi i, de fet, és l’única que ha rebut aquest guardó dues vegades.

A banda de les seves grans aportacions al camp de la radioactivitat, també va jugar un gran paper a la Primera Guerra Mundial on va crear les “ambulàncies radiològiques”, automòbils amb màquines de raigs X portàtils que van salvar la vida de molts soldats i que van fer d’ella la directora del Servei de Radiologia de la Creu Roja Francesa. 

Marie Curie és recordada primordialment per ser una gran pionera en els camps de la física i química modernes i pel descobriment de la radioactivitat que malauradament va ser la causa de la seva mort. De fet, probablement va ser la constant exposició a la radiació i materials radioactius sense cap mena de protecció (llavors encara no se’n coneixien bé els seus efectes) que li va causar la mort.

No obstant, cal recordar-la també pels seus mèrits personals. Va ser una jove amb ideals que va defensar l’antimilitarisme, va lluitar contra la xenofòbia i sempre es va mostrar decidida a perseguir la seva passió per la veritat científica, sense importar-li el què el règim rus li imposés. I també va ser la primera dona professora a la Universitat de París. En una entrevista a la seva néta, aquesta va afirmar: “La meva àvia Marie va ser una feminista donant exemple”.

We also recommend you