Bioinformatics ESCI-UPF

Gertrude Elion, dissenyadora de medicaments

Gertrude Elion
Gertrude Elion al laboratori l’any 1983. Font: Wikimedia Commons

Molts medicaments que avui ens semblen comuns han estat fruit de l’esforç i el gran treball de recerca que han dut a terme persones com Gertrude Elion, a qui la mort del seu avi va empènyer cap a la ciència.

Bioquímica i farmacòloga, Gertrude Elion (1918-1999) va rebre el Premi Nobel de Medicina l’any 1988 com a reconeixement als “descobriments dels principis clau sobre el desenvolupament i tractament de medicaments”. Entre d’altres, va crear tractaments contra la leucèmia, la malària, la SIDA, l’herpes o infeccions urinàries.

Gertrude Elion va néixer als Estats Units en una família d’immigrants jueus de Lituània. La seva família era humil i a més van patir els estralls del crack del ‘29, però ella va destacar per la seva intel·ligència i els bons resultats li van permetre estudiar amb beques.

No tenia clar cap on enfocar la seva carrera, però la mort del seu avi, a qui estava molt unida, per càncer quan ella només tenia 15 anys la va fer decidir per estudiar química. Volia trobar una cura a la malaltia que se l’havia endut.

Va entrar a la universitat 2 anys abans del que li pertocava gràcies al seu bon expedient acadèmic. Quan es va graduar, el fet de ser dona no li ho va posar fàcil per trobar una feina com a científica. Així que va treballar de recepcionista en una consulta, donava classes de física i química, feia d’assistent en un laboratori i tot això mentre cursava un màster en Química a la Universitat de New York.

Just quan va acabar el màster va patir un altre cop molt dur, el seu promès va morir d’una endocarditis bacteriana, una malaltia que 2 anys després ja va ser tractable gràcies a la penicil·lina. Aquesta pèrdua encara la va empènyer més en la seva determinació cap a la recerca científica. Llavors no era freqüent que les dones treballessin en laboratoris i, de fet, ella va ser rebutjada en una ocasió per ser dona. Però la Segona Guerra Mundial va fer que molts homes haguessin d’anar al front i això va permetre que Gertrude Elion pogués entrar a treballar a diversos laboratoris.

Gertrude Elion i George Hitchings al laboratori l’any 1948

Gertrude Elion i George Hitchings al laboratori l’any 1948. Font: Wikimedia Commons

Al laboratori Burroughs Wellcome, on va entrar com ajudant, de seguida va destacar i no va passar inadvertida per George Hitchings, cap del laboratori. Allà va créixer professionalment i a banda del seu àmbit, la química orgànica, va treballar en els camps de la bioquímica, la farmacologia, la immunologia, etc.

Elion i Hitchings van desenvolupar una teoria per la que utilitzaven les diferències entre les cèl·lules sanes i les patògenes per a desenvolupar fàrmacs, la coneguda com teoria dels antimetabolits. D’aquesta manera van aconseguir dissenyar medicaments per tractar la leucèmia, la gota, l’artritis reumatoide, l’herpes, la malària, infeccions bacterianes del tracte urinari i respiratori, i fins el primer agent immunosupressor per a pacients receptors de trasplantaments. També medicaments per al tractament del càncer i de la SIDA.

La vida de gertrude Elion és un exemple a seguir per la seva constància. Milions de pacients al món han salvat la vida gràcies a la seva tenacitat i esforç.

We also recommend you