Bioinformatics

Science Bits: Entrevista a Adrián García

“Proteïnes de membrana com a diana farmacològica”

  • 13/05/2021
  • 2 mins reading time
Adrián García Science Bits
Adrián García en una imatge recent al laboratori del Grup de Bioinformàtica i Estadística Mèdica.

Adrián García, estudiant de doctorat a la Universitat de Vic, ens acosta la seva recerca en bioinformàtica estructural al Grup de Bioinformàtica i Estadística Mèdica i repassa la seva trajectòria acadèmica i professional.

Des del Grup de Bioinformàtica i Estadística Mèdica, Adrián García ens explica que les proteïnes de membrana són un grup de molècules de vital importància per al correcte funcionament de molts processos en el nostre cos. Situades en la superfície cel·lular, actuen com a receptors i instiguen reaccions en cadena activant altres proteïnes, duent així a terme la transducció de senyals. Relacionades amb hormones i neurotransmissors, són centre d’estudi de laboratoris i farmacèutiques a causa del seu gran interés terapèutic. 

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir. 

Vaig estudiar el grau en Biotecnologia i el màster d’Anàlisis de Dades Òmiques a la Universitat de Vic. Vaig escollir aquesta branca per especialitzar-me cap al món de la Bioinformàtica. Aquest és un camp nou i volia utilitzar la programació per poder fer investigació. Una investigació orientada a la creació d’eines per analitzar dades, extreure informació massiva de moltes pàgines web (data mining) o fins i tot la simulació d’estructures de proteïnes per veure’n les interaccions. La idea general és que els sistemes treballin per tú, agilitzant així el teu temps. 

Pensaves dedicar-te a la recerca quan vas acabar el grau? Què t’hi va motivar?

Quan vaig fer el treball de fi de grau vaig pensar que, amb la recerca que estava fent, podia arribar a descobrir fets que poden ajudar a elaborar un tractament per un pacient. 

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Les nostres línies de recerca es troben relacionades amb les proteïnes de la membrana cel·lular. El que fem és investigar l’estructura i funció d’aquestes proteïnes de membrana que són una diana farmacològica potencial, sobre el 50%, de molts dels medicaments del mercat. D’aquesta manera sabem com poden funcionar aquestes proteïnes davant de, per exemple, mutacions. Podem entendre com funcionen i ajudar a decidir possibles tractaments. 

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?  

La meva idea és fer una estada fora durant un temps. D’aquesta manera puc obtenir més experiència i veure altres experts en el camp per expandir el meu coneixement al compartir-ho. 

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Els meus hobbies són els videojocs, el disseny gràfic, assistir a conferències, fer esport i fins i tot treballar en col·laboracions amb altres companys. La idea és no fer sempre el mateix i de manera monòtona, tenir salut i no obsessionar-se amb la investigació tot el temps. 

Què li diries a algú que estigui acabant el grau en Bioinformàtica?

Que és un món en un ràpid i continu desenvolupament i has d’estar sempre actualitzat per no quedar-te enrere. Sobretot, és un món que et permet fer coses que ningú més pot fer i tu mateix és qui es posa el límit.


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you