Business

Lliçons d’una inversió industrial a Romania

Inversió Europa Est MMM
Jordi Priu a la classe d'Expansió Internacional del GNMI. / Foto: ESCI-UPF (Martí Nogués)

Oriol Castells, professor d’Expansió Internacional al GNMI, exposa les principals idees que el seu company de promoció, Jordi Priu, va explicar sobre l’estratègia darrere el procés d’expansió de l’empresa d’automoció Manufactura Moderna de Metales.

Per tancar el capítol d’inversió estrangera a l’assignatura d’Expansió internacional al GNMI, aquest dilluns 4 de març vam comptar amb la participació de Jordi Priu, president de Manufactura Moderna de Metales (MMM), inversor, i alumni de la primera promoció d’ESCI-UPF. En Jordi va explicar la seva experiència a Europa de l’Est, i va desgranar tot el procés que va portar a la creació de MMM Autoparts SRL, la filial del Grup a Romania, l’any 2006.

Els alumnes de 4t van prendre nota del procés estratègic, en el que es van comparar possibles ubicacions de la filial a Ucraïna, Romania, Eslovàquia, República Txeca, Hongria, i Polònia, i com finalment l’empresa es va decantar per Romania. En aquest procés, algunes variables claus per a la presa de la decisió van ser la situació geogràfica, la proximitat de clients com el Grup Renault, l’entrada del país a la Unió Europea, les comunicacions, i sobretot la disponibilitat de mà d’obra qualificada.

També es van donar detalls sobre la inversió, amb un estudi molt detallat de l’estalvi en costos de producció, i és que en Jordi va insistir que en el sector de components de l’automòbil els marges són molt ajustats i hi ha una gran pressió per parts dels fabricants de l’automòbil a reduïr costos.

De tot aquest procés els alumnes van prendre nota d’alguns factors claus d’èxit:

  • La rapidesa d’execució. Va sorprendre que en menys de dos anys des de la presa de decisió, l’empresa ja estigués produïnt a plena capacitat a Romania.

  • L’aposta per la nova generació d’enginyers romanesos. Des del principi, MMM va promoure la promoció interna a la filial de Romania, i avui en dia tots els treballadors i directius de la filial són de nacionalitat romanesa.

  • La vinculació personal. En Jordi va desplaçar-se a viure durant tres anys a Romania amb la seva família per emprendre aquest projecte. Tal com va explicar:
    “En aquell moment teníem el nostre fill que tot just havia complert un any, i la meva dona estava embarassada de la nostra segona filla. Cada dia marxava a treballar a les 7 del matí i tornava a les 9 de la nit. No parlava l’idioma i a l’hivern teníem temperatures de 20 sota zero. Però aquest projecte va marcar per sempre la meva carrera professional”. 

A dia d’avui, MMM Autoparts representa un 70% de les vendes del Grup Manufactura Moderna de Metales i l’experiència ha servit al Grup per obrir altres filials a Rússia (tancada l’any 2022 per la guerra a Ucraïna) i Mèxic.

We also recommend you