ESCI-UPF

“A MANGO, l’RSC és un projecte transversal”

  • 16/04/2021
  • 3 mins reading time
RSC MANGO
Xavier Carbonell, director de la Càtedra MANGO d’RSC i professor d’ESCI-UPF, amb Beatriz Bayo, directora d’RSC del grup MANGO. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Xavier Carbonell, director de la Càtedra MANGO d’RSC i professor d’ESCI-UPF, conversa amb Beatriz Bayo, directora d’RSC del grup MANGO, en una nova entrega de la sèrie de xerrades amb personalitats rellevants del món de la responsabilitat social corporativa.

Seguint el fil de les últimes converses sobre l’estat de la responsabilitat social corporativa, Xavier Carbonell ha tingut ocasió de conversar amb Beatriz Bayo, directora d’RSC del grup MANGO que compta amb una llarga experiència en l’àmbit de la responsabilitat social. Bayo ha donat a conèixer la manera en què MANGO enfoca l’RSC, ha comentat algunes de les accions que porta a terme l’empresa i ha explicat quin ha estat l’efecte de la pandèmia per a la companyia.

En primer lloc, Beatriz Bayo ha presentat l’organització de MANGO. Com ha explicat, l’empresa familiar catalana té presència en més de 100 països i compta amb prop de 15.000 treballadors. La seva seu central es troba a Palau-solità i Plegamans, lloc des d’on es prenen les principals decisions de gestió de l’empresa. Actualment, MANGO compta amb 2.500 botigues físiques i una xarxa de botiga online molt potent, amb presència a més de 80 països. Sobre aquest últim punt, Bayo ha subratllat que les darreres dades mostren que les vendes en botiga online ja representen un 40% de la facturació total de l’empresa.

A continuació, Beatriz Bayo ha comentat la manera en què s’organitza l’RSC a MANGO i ha explicat algunes de les polítiques concretes que estan duent a terme. Amb paraules de la mateixa Bayo, el sector tèxtil “es un sector muy exigente y muy cambiante” i ha afegit que, precisament per això, “la clave está en adaptarnos rápido a todas estas exigencias”. A MANGO es concep l’RSC com una creació d’aliances i de treball entre la pròpia empresa i els seus grups d’interès, com un diàleg entre les parts interessades per poder establir i prioritzar les polítiques, pràctiques i accions més adequades.

Entre les principals accions que MANGO està realitzant, Bayo ha destacat l’adhesió al Fashion Pact el passat 2019 i l’adaptació del pla estratègic de l’empresa al compliment dels objectius de l’acord, que se sustenta en quatre grans pilars: producte, economia circular, clima i biodiversitat, i traçabilitat i transparència. Això s’ha traduït en accions concretes, com la creació de la marca committed, sota la qual s’etiqueten les peces que estan fetes amb un mínim d’un 30% de fibres ecològiques i/o que la seva producció s’ha fet seguint un procés de fabricació sostenible. Un altre dels projectes és el Second Chances, que consisteix a donar una segona vida a les peces de roba recollides a les botigues, ja sigui a través del reciclatge o de les donacions, en cas que la peça estigui en perfecte estat.

Beatriz Bayo també ha explicat que el departament d’RSC de MANGO és molt transversal. Com ha dit, “un departamento de RSC, por sí solo, nunca va a conseguir nada si no tiene el apoyo del más alto gobierno de la compañía, que crea y apueste por ello”. El departament està contínuament en contacte amb els grups d’interès externs, però també està molt atent a inculcar la cultura de la responsabilitat social a l’interior de l’empresa a través de la conscienciació, la formació i la informació. A més, Bayo ha destacat la importància de mantenir un missatge coherent entre el què s’explica de portes enfora i les pràctiques que es desenvolupen dins de l’empresa.

La directora d’RSC de MANGO també ha assenyalat que l’avenç cap a la sostenibilitat, ja sigui ambiental o social, va estretament lligat a l’augment de la traçabilitat i de la transparència. Des de MANGO són conscients de l’impacte que té l’empresa en les diferents àrees de producció i de la complexitat de la seva cadena de subministrament, molt globalitzada. És per això que apliquen un important sistema de control sobre la cadena de subministrament i mantenen un interès per millorar la situació social i laboral dels seus treballadors.

Un altre dels temes afrontats per Beatriz Bayo ha estat l’efecte de la pandèmia a MANGO. Com ha comentat, durant els primers mesos, l’empresa es va bolcar en l’abastiment de material sanitari i ha explicat que l’empresa va cedir part de la seva logística i va produir vestits i mascaretes. Com era previsible, la COVID-19 ha provocat problemes de fabricació de producte i de distribució, però l’empresa ha estat en contacte permanent amb els proveïdors per intentar minimitzar els riscos al màxim possible.

La ràpida reacció de l’empresa davant la pandèmia ha estat possible gràcies a la transparència i al control de tota la cadena de subministrament, però també del diàleg per conèixer en cada moment la situació en què es trobaven els diferents proveïdors. La directora d’RSC de MANGO ha afegit que davant un context complicat com el de la COVID-19, el millor que es pot fer és adaptar-se per donar una resposta ràpida a les necessitats del mercat i l’empresa, recollir els aprenentatges de la situació viscuda i extreure’n lliçons per reinventar-se i millorar.

Per últim, Bayo, que forma part de l’equip directiu de Respon.cat, ha parlat breument de la tasca que desenvolupa l’organització i ha destacat el treball que fa amb les pimes catalanes. La directiva de MANGO ha dit que les grans empreses han de contribuir a què les pimes s’encaminin cap a l’RSC i la sostenibilitat i les incloguin en les seves estratègies, un pas molt necessari i en el que cal seguir treballant, ja que les pimes representen el gruix empresarial més gran del país. Finalment, ha mencionat i agraït la labor que desenvolupa la Càtedra MANGO d’RSC d’ESCI-UPF, que des de 2006 investiga sobre aspectes de la responsabilitat social corporativa amb l’objectiu de crear un equilibri entre el rigor acadèmic i l’aplicació pràctica de l’RSC.

We also recommend you