ESCI-UPF

La importància del canal de Suez

  • 06/04/2021
  • 1 min reading time
Canal de Suez
Vista aèria de la zona meridional del canal de Suez. / Foto: Wikimedia Commons (Axelspace Corporation)

El director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, ha publicat un article al diari ARA on analitza la importància del canal de Suez arran de l’incident de la nau de mercaderies Ever Given que, com diu, “ha tornat a posar damunt la taula la fragilitat de la globalització del comerç mundial”.

Carreras fa un repàs per la història del canal, una de les grans construccions d’enginyeria del segle XIX que, com explica, va representar l’inici de la primera globalització i va apropar radicalment el continent europeu i el continent asiàtic. El director d’ESCI-UPF recalca que gràcies a la construcció del canal de Suez, el mar Mediterrani va recuperar la centralitat en el comerç global. De passada, Carreras també esmenta la construcció del canal de Panamà, l’altre gran projecte d’enginyeria del segle XIX, projectat pel mateix Lesseps.

Carreras explica que, amb la nacionalització per part del president egipci Nasser el 1956, el canal de Suez es va convertir en una arma política. El tancament al trànsit marítim entre 1967 i 1975 en suport a la causa palestina va provocar la reaparició de la ruta alternativa que feia la circumval·lació al continent africà, una ruta molt més costosa i que només es fa servir en casos d’extrema necessitat, com ha passat en aquests últims dies.

El director d’ESCI-UPF també parla d’una nova ruta alternativa del comerç mundial que aquests dies ha agafat protagonisme i que, a causa de l’escalfament global, és molt possible que encara n’agafi més: la ruta de l’oceà Àrtic. El creixement d’aquesta nova ruta suposa una amenaça real per a la situació del comerç al Mediterrani i per als seus ports destacats, com el de Barcelona, ja que comportaria una “periferització de l’activitat econòmica”.

Per últim, el director d’ESCI-UPF esmenta que, a casa nostra, la importància del canal de Suez també té una altra accepció. I és que la companyia hereva de la gestió del canal va convertir-se en sòcia majoritària d’Agbar l’any 2008. Per tot això, Carreras sentencia que, tant des d’un punt de vista global com des d’un punt de vista local, el que passi al canal de Suez “ens importa”.

We also recommend you