ESCI-UPF

8MFever: el nostre 8M en dades

Què ens heu dit a les xarxes?

  • 12/03/2021
  • 3 mins reading time
8M Dades 8MFever
Stories del perfil d'Instagram d'ESCI-UPF amb algunes de les preguntes del 8MFever. / Foto: ESCI-UPF

Durant tota la setmana us hem taladrat a preguntes tant a Instagram com a Twitter per saber què penseu sobre quatre grans temes: l’amor romàntic, la por a tornar sols a casa de nit, la distinció de feines segons el gènere i les dones amb càrrecs de poder. Avui, us compartim quins han estat els resultats.

Com us vam explicar divendres passat, volíem que aquest 8M fos diferent, més participatiu, i que vosaltres en fóssiu els grans protagonistes. L’objectiu no era fer una anàlisi 100% rigorosa i científica de totes les dades (per a això ja teniu més d’una assignatura al llarg de la carrera), però moltes de les respostes ens han ajudat a conèixer, ni que fos per sobre, quina és la vostra opinió i quines són les vostres preocupacions sobre aquests temes.

Si una cosa ens ha quedat clara és que preferiu Instagram a Twitter, i que a mesura que avançava la setmana us costava més de respondre. Que sí, que el 8M va ser dilluns, però reivindicar la igualtat de gènere es pot fer tot l’any!

Voleu conèixer els resultats?

Partint de la lletra de Fever, on Dua Lipa explica que està bojament enamorada, dilluns us vam preguntar de quina manera viviu l’amor. Per les respostes que ens heu donat, queda claríssim que no us empasseu els tòpics sobre l’amor romàntic. Gairebé tots creieu que ser gelós no és una prova d’amor i considereu que la vostra parella no us pertany. També una àmplia majoria vau opinar que tenir parella no és el que dona sentit a la vostra vida i tampoc creieu que l’amor hagi de significar l’entrega absoluta. Ens ha quedat clar que la vostra manera d’entendre l’amor està molt lluny de l’imaginari creat per les pelis de Disney i que només busqueu la mitja taronja per fer-vos un bon smoothie o decorar un got de vermut.

Dimarts us vam preguntar sobre un tema sensible del que cada vegada se’n parla més: la por a tornar sols de nit. La gran majoria vau encertar que el 83% de les dones espanyoles passen por al tornar a casa soles de nit. Curiosament, els resultats d’aquesta enquesta feta l’any 2019 són molt similars als resultats d’una altra pregunta que us vam llençar: a Twitter, el 87% vau reconèixer que algun cop heu tingut por al tornar sols a casa de nit, mentre que a Instagram el percentatge s’eleva fins al 91%.

Això també explica perquè molts de vosaltres, quan sortiu (sortíeu) de festa, preferiu tornar a casa acompanyats. En aquesta mateixa enquesta del 2019, un bon nombre de dones afirmaven que per augmentar la sensació de seguretat al tornar a casa s’escrivien amb la família o els amics. Sembla ser que aquesta també és una tàctica que feu servir molts de vosaltres per avisar que heu arribat bé (un 72% a Twitter i un 89% a Instagram).

Aprofitant que al videoclip de Fever només s’hi veuen dones, algunes d’elles treballant, dimecres vam preguntar-vos si seguiu creient que hi ha feines només per a homes o només per a dones. Gairebé tots creieu que no, que tant homes com dones podem fer les mateixes feines, però al Kremlin no opinen el mateix. En ple 2021 a Rússia encara hi ha 98 professions que les dones no poden exercir per raó de gènere… però és que fins al 2020 la llista era de més de 450 professions! Des del passat més de gener, les dones russes ja poden ser maquinistes de trens o camioneres però, com alguns vau encertar, encara no poden ser bomberes.

D’altra banda, tot i el món post pandèmic que ens està quedant, la gran majoria creieu que a nivell professional podreu arribar on us proposeu: es nota que teniu ganes de menjar-vos el món! Alhora, però, malgrat que tot just esteu començant a entrar al mercat laboral, alguns heu afirmat que heu patit discriminació de gènere a la universitat o a la feina. Tot i que ens agradaria que no us hi haguéssiu de trobar mai, recordeu que en casos com aquests podeu posar-vos en contacte amb la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF. Acabar amb les desigualtats de gènere és a les mans de tots!

L’últim tema pel que us preguntàvem ahir dijous va ser la relació entre les dones i el poder. Com que en el videoclip de Fever de Dua Lipa s’hi veuen una parella de dones policia vam començar preguntant-vos si us sembla una cosa habitual. Més de la meitat vau respondre que és una situació que a la vida real es dona poc sovint. En la següent pregunta us volíem posar a prova i esbrinar si coneixeu com a mínim 3 dones amb càrrecs de responsabilitat. Un 73% vau dir que sí… serà un senyal que les dones comencen a esquerdar el sostre de vidre? Entre els noms que van sortir hi ha: Ursula von der Leyen, Angela Merkel, Okonjo-Iweala, Kamala Harris, Sheryl Sandberg, Bozoma Saint John, Claudia López, Ana Botín i Isabel Díaz Ayuso (almenys fins fa dos dies).

Per últim us vam voler preguntar què és per a vosaltres un concepte tan “fàcil” de definir com l’èxit. Ni diners, ni càrrecs de responsabilitat, ni fer coses importants. Per als que heu contestat, l’èxit es pot resumir en ser feliç, aconseguir els objectius que cadascú es marca –si pot ser amb una mica d’esforç– i deixar un món millor per a les futures generacions.

 

I fins aquí l’anàlisi del què ha estat la nostra particular celebració del 8M. Hem volgut aprofitar la setmana del 8 de març per reflexionar sobre situacions que es donen a diari, entendre què és allò que us preocupa i conèixer com viviu la realitat que ens envolta. Hem de dir que des del Departament de Comunicació i la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF ens ho hem passat molt bé preparant totes les preguntes, i només ens queda agrair a tots aquells que heu participat i als nostres estudiants que hi han col·laborat posant-hi cara: la Berta Vilalta, la Laia Flores, la Blanca Sala, la Mariona González, la Núria Allué, l’Ian Pérez, la Laia Hoyos i la Maria Caballé. Moltes gràcies!!

We also recommend you