ESCI-UPF

Adéu, 2020!

  • 30/12/2020
  • 5 mins reading time
Adéu, 2020!
Foto: Pixabay (Geralt)

Per tancar el 2020, des d’ESCIUPFNews hem fet una selecció dels 14 articles més representatius publicats al llarg d’aquests 12 mesos per explicar com hem viscut un any que sens dubte ha estat marcat per la pandèmia de COVID-19.

En tots i cadascun dels resums de l’any se sol dir que “aquest any ha sigut molt especial” i es busquen els esdeveniments més importants per justificar aquesta frase tòpica i grandiloqüent. Però si una cosa ha tingut el 2020 és que ho ha fet saltar tot pels aires, els tòpics, també. Així doncs, des d’ESCIUPFNews hem volgut fer un repàs a aquest any, especial de veritat, que ha estat marcat per la pandèmia de COVID-19, el confinament i la repetició (gairebé fins a la sacietat) del lema “distància  |  mans  |  mascareta”.

Durant el 2020, a ESCIUPFNews hem publicat una barbaritat d’articles (en concret 574) i, a més dels redactors habituals del Departament de Comunicació, hem comptat amb la participació de 66 col·laboradors que ens han ajudat a aconseguir aquesta xifra envejable (a tots vosaltres, moltes gràcies!). Està clar que el coronavirus ha sigut un dels temes estrella d’enguany, però també hem parlat de moltes altres qüestions…. Per això, us portem un llistat dels 14 articles que millor plasmen tot el que hem viscut al llarg d’aquest 2020.

Gener

Gener Resum Any

Protegir el medi ambient, també a la universitat (Llúcia Ribot): com acostuma a passar, vam començar el gener amb una llista de bons propòsits. En un context de crisi climàtica, des de la Càtedra UNESCO vam veure com la universitat és un bon espai per prendre consciència de la necessitat de preservar el medi ambient.

Febrer

Febrer Resum Any

“Encara tenim l’oportunitat de curar la COVID-19”: amb aquest inspirador missatge (que cada dia sembla que tenim més a prop) vam titular l’article sobre la taula rodona organitzada per ESCI-UPF on vam mirar d’entendre què era això del coronavirus des d’una òptica sanitària, cultural i econòmica.

Març

Març 1 Resum 2020

La (des)globalización en la encrucijada (Pelayo Corella): el professor del GNMI va analitzar l’evolució del fenomen de la globalització des dels anys 90 fins a l’actualitat i va explicar perquè a l’any 2020 hi ha veus que assenyalen que vivim un procés de certa desglobalització.

Març 2 Resum Any

Presentació d’ESCI-UPF Igualtat: el mes de març també va estar marcat per la celebració del Dia Internacional de la Dona. Aquest any, durant la setmana del 8M, la universitat va presentar la unitat de polítiques d’igualtat de gènere, ESCI-UPF Igualtat.

Abril

Abril Resum 2020

Els alumnes d’ESCI-UPF també recomanen llibres: el dia de Sant Jordi, els alumnes del GNMI, del BDBI i de màsters van recomanar-nos les seves lectures preferides. La lectura va ser una de les poques activitats que es van salvar en la celebració d’un Sant Jordi atípic i confinat.

Maig

Maig Resum Any

Combatre la COVID-19 a tres bandes (Alexis Molina i Laura Serra): els dos alumnes del BDBI van acostar-nos un bon exemple de col·laboració científica a través de les entrevistes als investigadors principals d’IrsiCaixa, el BSC i IRTA-CreSA per parlar del projecte comú per desenvolupar anticossos, fàrmacs i una vacuna contra el coronavirus.

Juny

Juny Resum Any

El plan “Nueva Generación UE” (Joan Pere Plaza): a les portes de l’estiu, semblava que el pitjor de la pandèmia havia quedat enrere. El professor del GNMI va explicar en què consistia una de les bones notícies que arribaven des d’Europa, el pla de recuperació de la UE per sortir de la crisi provocada per la COVID-19.

Juliol

Juliol 1 Resum Any

Comiat als graduats del GNMI i Comiat als graduats del BDBI: a mitjans de juliol va tenir lloc el tradicional acte de graduació per als alumnes d’ESCI-UPF que posen el punt i final a la seva etapa universitària. Aquest cop, però, la pandèmia va obligar a transformar l’acte i adaptar-lo a la “nova normalitat” amb un comiat online.

Juliol 2 Resum 2020

En record a Lluís Gesa (Christian Rovira): malauradament, durant el confinament vam haver de lamentar la pèrdua de Lluís Gesa, professor del BDBI que era molt estimat pels seus alumnes per la il·lusió, la passió i les ganes que posava en allò que feia. Des de Comunicació, amb les paraules del nostre director, vam voler retre-li aquest petit homenatge. Et trobem a faltar, Lluís.

Agost

Agost Resum Any

Phil Hogan, Comisario Europeo de Comercio, presenta su dimisión (Joan Pere Plaza): la COVID-19 també ens ha deixat un bon nombre d’escàndols de polítics que no han estat a l’altura de la situació. El professor del GNMI va compartir el cas de l’ex Comissari de Comerç, que va dimitir del càrrec després que es fes pública la seva participació en un sopar de gala que no respectava les mesures de seguretat.

Setembre

Setembre Resum Any

El final de la Segona Guerra Mundial (Xènia Costa): enguany es commemorava el 75è aniversari de la fi del conflicte més mortal de la història. En aquest article vam repassar els fets que van desencadenar la Segona Guerra Mundial i com va quedar el món a partir del 1945.

Octubre

Octubre Resum Any

El impacto del coronavirus en el retail (Pelayo Corella): amb la campanya de Nadal a punt de començar, el codirector del Màster en Retail Management Internacional va oferir tres reflexions sobre l’impacte de la COVID-19 en un dels sectors que més han patit la pandèmia: el retail.

Novembre

Novembre Resum 2020

Perspectives econòmiques de la presidència de Biden (Joan Ribas): el 2020 també hi ha hagut eleccions als EUA. Després d’una campanya marcada per la gestió de la pandèmia, Biden va sobreposar-se a Trump per una estreta diferència. El professor del GNMI va analitzar quins són els reptes econòmics de l’administració Biden-Harris per als propers 4 anys.

Desembre

Desembre Resum Any

La quarta Revolució Industrial ja és realitat: a finals d’any vam explicar de quina manera la COVID-19 ha accelerat la quarta Revolució Industrial, un fenomen que ja està impactant en la nostra vida diària i que està modificant profundament la manera que fins ara teníem de viure, relacionar-nos i treballar.

 

El 2020 s’ha fet llarg i ha estat dur. Però ara que encarem les últimes hores de l’any, des d’ESCIUPFNews us volem desitjar una bona entrada al 2021 i, sense posar-nos les expectatives gaire altes, només esperem que l’any vinent sigui una mica millor que el què ara deixem enrere.

We also recommend you