LCA4Climate

Menús escolars beneficiosos per al medi ambient

  • 10/12/2020
  • 1 min reading time
Menús escolars emissions de carboni
Gràfic: Science of The Total Environment

Els investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF  Laura Batlle-Bayer, Alba Bala i el Dr. Pere Fullana, juntament amb Rosa Colomé, professora d’ESCI-UPF, han participat en l’elaboració de l’article acadèmic An explorative assessment of environmental and nutritional benefits of introducing low-carbon meals to Barcelona schools que analitza l’impacte ambiental i nutricional de la introducció de menús escolars amb baixes emissions de carboni en les escoles públiques de Barcelona.

El 2019, l’Ajuntament de Barcelona va signar la Good Food Cities Declaration, l’acord impulsat per C40, la xarxa de ciutats mundials compromeses amb la lluita pel canvi climàtic, per promoure la salut del planeta i dels seus ciutadans. En aquest acord, el consistori es va comprometre a introduir menús escolars amb una baixa emissió de carboni a les escoles públiques de la ciutat durant el curs 2020-21.

L’estudi de la Càtedra UNESCO s’ha dedicat a avaluar els beneficis ambientals i nutricionals d’aquesta acció a través de la combinació de dues metodologies: l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i l’enfocament del nexe Aigua-Energia-Alimentació (WEF per les seves sigles en anglès). Els investigadors han arribat a la conclusió que l’adopció de menús escolars amb baixes emissions de carboni podria reduir entre un 46% i un 60% els impactes ambientals.

Així mateix, apunten que la reducció dels impactes ambientals podria ser fins i tot major, però primer caldria valorar l’acceptació d’aquests menús entre els estudiants i l’adaptació del personal de cuina de les escoles per poder-los servir. D’altra banda, aconsellen fer un seguiment integrat dels canvis ambientals i nutricionals provocats per la introducció de menús baixos en carboni.

En l’elaboració d’aquest paper també hi han participat Rubén Aldaco, de la Universidad de Cantabria, i Berta Vidal-Monés, del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA). L’article es podrà consultar i descarregar de manera gratuïta fins al proper 27 de gener.

We also recommend you