LCA4Climate

L’optimització dels patrons de consum

  • 03/12/2020
  • 1 min reading time
Patrons de consum
Foto: Pixabay (Jan Nijman)

Les investigadores Laura Batlle-Bayer i Alba Bala juntament amb el Dr. Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF, han participat en un estudi publicat recentment a la revista Foods i titulat Multi-Objective Optimization of Nutritional, Environmental and Economic Aspects of Diets Applied to the Spanish Context.

En aquest estudi també hi han col·laborat investigadors de la Universidad de Cantabria, la Universidad de Santiago de Chile, la Universidad Católica del Perú, el Luxembourg Institute of Science and Technology i la Universitat de Lleida.

Els patrons de consum alimentari tenen un important impacte en la sostenibilitat. Per això, a l’hora de proposar pautes dietètiques, cal valorar quines conseqüències nutricionals, ambientals i econòmiques se’n desprenen.

Amb aquest objectiu, l’estudi ha aplicat una metodologia basada en un model d’optimització multi-objectiu que analitza quina és la màxima contribució nutricional, les mínimes emissions de gasos d’efecte hivernacle i els mínims costos dels patrons de consum. Aquesta metodologia permet identificar la ingesta òptima de cada producte alimentari per assolir el nivell màxim de dietes nutricionals, ambientals i econòmiques.

La investigació parteix de l’anàlisi de sis patrons de consum alimentari circumscrits al context espanyol: un basat en el consum d’aliments actual i cinc propostes alternatives. Els resultats de l’estudi indiquen que augmentant el consum de fruita, verdura i llegums, i reduint el de carn i peix, és possible definir patrons dietètics amb perfils nutricionals millorats i impactes ambientals reduïts sense costos addicionals.

We also recommend you