Business

La quarta Revolució Industrial ja és realitat

  • 01/12/2020
  • 2 mins reading time
Quarta Revolució Industrial
Foto: Needpix.com

La pandèmia, que ha alterat bona part de les activitats humanes arreu dels cinc continents, també ha influït de manera notòria en l’acceleració de la quarta Revolució Industrial.

Els avenços tecnològics de la quarta Revolució Industrial han obert un nou món de possibilitats que, igual que en les revolucions precedents, tenen un important impacte en la vida diària de les persones i estan modificant profundament la manera que fins ara teníem de viure, relacionar-nos i treballar.

Es coneix amb el nom de revolució industrial el procés d’industrialització que comporta un conjunt de transformacions de caràcter econòmic i social de gran transcendència. La primera Revolució Industrial (1780-1840) va permetre mecanitzar la producció a través de l’energia a vapor. Amb la segona (1870-1914), es va produir el naixement de la producció a gran escala gràcies a l’ús de l’energia elèctrica, i la tercera (1960-1980) va propiciar l’automatització de la producció amb l’aplicació de l’electrònica i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Els trets distintius que fan que actualment es parli de quarta Revolució Industrial (i no d’una continuació de la tercera) són la velocitat, l’abast i l’impacte d’uns canvis tecnològics que han portat el món digital a totes les esferes de la societat: l’esfera privada, la socioeconòmica, la cultural, la política… A més, el ritme d’aquests canvis, a diferència de la resta de revolucions, no s’està produint de manera lineal sinó exponencial.

En aquest sentit, un informe del Fòrum Econòmic Mundial recull que la pandèmia ha afavorit l’acceleració de la quarta Revolució Industrial i ha precipitat una sèrie de canvis disruptius en el món laboral. La COVID-19 ha provocat canvis substancials com la implementació massiva del teletreball i ha ajudat moltes empreses a adonar-se de l’enorme potencial de l’era digital i les ha empès a fer el pas cap a la transformació digital. Com s’explica en el podcast Business Lab del MIT Technology Review, en certa mesura i independentment del sector, la major part de les empreses s’estan convertint en empreses tecnològiques.

En aquest mateix podcast del MIT Technology Review entrevisten a Andrew Dugan, enginyer informàtic i CTO de Lumen Technologies, que ajuda a desxifrar algunes de les claus de l’arribada de la quarta Revolució Industrial en el món dels negocis. En primer lloc, Dugan subratlla la importància cabdal que tenen les dades i afirma que, cada vegada més, l’èxit de les empreses es mesurarà segons la seva habilitat per adquirir i analitzar dades que els permetin millorar els seus productes i serveis i diferenciar-se dels competidors.

Dugan assenyala altres aspectes que en la quarta Revolució digital tenen una importància vital com ara la seguretat i la privadesa de dades o bé l’automatització de la feina. Sobre aquest últim punt, explica que “that’s a way for businesses to become more efficient, produce a better quality product, have a safer environment”. De fet, el pas decisiu cap a l’automatització és un dels principals efectes de la COVID-19 que també cita l’informe del Fòrum Econòmic Mundial. Segons aquest estudi, en només 5 anys, humans i robots es repartiran gairebé a parts iguals les hores de treball.

El Fòrum Econòmic Mundial adverteix que, com a conseqüència de l’automatització, es perdran fins a 85 milions de lloc de treball i augmentaran les desigualtats salarials entre els treballadors més qualificats i els menys qualificats, cosa que al seu torn pot provocar un augment de les tensions socials.

Ara bé, aquesta organització també preveu la nova creació de més de 97 milions de llocs de treball vinculats a àmbits com la Intel·ligència Artificial, la creació de continguts o l’economia verda, entre d’altres; i apunta que, en els propers 5 anys, gairebé la meitat dels treballadors hauran d’aprendre noves habilitats per poder continuar desenvolupant la seva feina.

Entre aquestes competències, el domini de la programació i l’anàlisi de dades seran algunes de les habilitats més requerides ja que, com explica Andrew Dugan, per a les empreses serà clau comptar amb personal capaç d’entendre i valorar la informació que contenen les dades: “more businesses are going to require data scientists to be able to acquire, analyze, and figure out how to act on that data”. I és que, com resumeix el Fòrum Econòmic Mundial, en la producció de la quarta Revolució Industrial, el talent serà un factor encara més decisiu que el capital.

We also recommend you