Bioinformatics

Laura Aviñó, bioinformàtica en constant formació

Bioinformàtica Laura Aviñó
Laura Serra (esquerra), alumna de 3r del BDBI, amb Laura Aviñó (dreta), alumni de la 1a promoció del BDBI. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Laura Aviñó, alumni de la primera promoció del grau en Bioinformàtica, actualment està acabant el Master in Physics of Complex Systems que organitzen la UIB i el CSIC. Aquest curs acadèmic també ha començat el Màster en Disseny d’Interacció i Experiència d’Usuari a la UOC i treballa a Amalfi Analytics.

La Laura va cursar el grau en Bioinformàtica del 2016 al 2019. Durant aquests tres anys, va realitzar pràctiques extracurriculars a diferents laboratoris de Barcelona, entre ells, el laboratori del Dr. Fyodor Kondrashov al Centre de Regulació Genòmica, el laboratori del Dr. Lucas Carey al departament de Sistemes Biològics a la UPF, va formar part del Laboratory for Relational Algorithmics, Complexity and Learning (LARCA) a la UPC i també va estar al laboratori de Data Centric Computing al BSC.

Les pràctiques curriculars les va fer al laboratori de Genome Analysis Research dirigit pel Dr. Daniel Zerbino a l’European Bioinformatics Institute (EBI) de Cambridge, on també va desenvolupar el seu Treball de Final de Grau “Imputing eQTL from tissue specific and across tissues data” aplicant machine learning a l’expressió de gens i pel que va rebre un premi de la universitat.

Gràcies a fer pràctiques a tants laboratoris i haver conegut tanta gent amb diferents maneres de treballar, Laura Aviñó afirma haver crescut tant professionalment com personalment. Professionalment, admet que aprendre el funcionament d’un laboratori té molt valor. Durant el grau moltes assignatures tenen una part pràctica que ajuda a entendre com la teoria de l’aula es trasllada al laboratori, però la durada dels projectes i l’autoaprenentatge només s’adquireixen treballant. Personalment, ha après que la qualitat humana, la interacció i col·laboració amb els membres del laboratori és essencial per dur a terme una bona recerca. Com ella mateixa diu, “M’han servit per fer un treball d’autoconeixement immens. He descobert les meves preferències i quins són els contextos laborals que em potencien més com a investigadora”.

El que més destaca la Laura del grau és la versatilitat que ofereix juntament amb tot el que ha après durant aquests anys: la passió per les dades, l’aprenentatge dels errors, el pensament crític i el treball en equip. En una xerrada als alumnes de 1r del BDBI que va fer fa unes setmanes, va recomanar-los que facin amics i que treballin molt. La Laura va reconèixer que la seva timidesa va impedir que es relacionés gaire amb els seus companys i que això va fer més durs els anys d’universitat. Pel que fa a coneixements, admet haver descobert la seva passió d’entendre la biologia a través de les matemàtiques gràcies a l’assignatura de Systems and Network Biology, que la va portar a realitzar el màster en aquesta direcció.

Un cop graduada en Bioinformàtica, la Laura va decidir especialitzar-se en sistemes físics complexos cursant el Master in Physics of Complex Systems on estudien de manera teòrica sistemes compostos d’un gran nombre de diferents agents simples amb connexions entre ells. “La física de sistemes complexos s’oblida dels esquemes reduccionistes i abraça aquesta complexitat enfrontant-se a problemes amb bastant suc“. La Laura té dos objectius principals per poder aplicar aquests coneixements a la seva recerca: millorar l’experiència que tenen tant els pacients que acudeixen a urgències, com ajudar als metges a gestionar millor aquesta demanda que sembla imprevisible.

Amalfi Analytics, on ella treballa, és una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que utilitza les tecnologies de Big Data per ajudar els gestors de sistemes sanitaris a fer-los més eficients, justos i sostenibles. Dins l’empresa, la Laura s’encarrega, per una part, d’extreure i analitzar les dades clíniques dels hospitals amb l’objectiu de, per exemple, realitzar una predicció sobre quants pacients assistiran a urgències al llarg del dia. Per altra banda, treballa per millorar la visualització d’aquestes dades als gestors dels sistemes sanitaris amb la finalitat que puguin prendre decisions amb ple coneixement.

Aquest curs, estudia a temps parcial el Màster en Disseny d’Interacció i Experiència d’Usuari a la UOC, ja que vol seguir formant-se per obtenir més coneixement a l’hora de desenvolupar software i facilitar la interacció entre les persones usuàries, la tecnologia i la informació.

La Laura Aviñó dibuixa el seu futur amb força precisió, té clar que li agradaria liderar el seu propi laboratori i, en paral·lel, crear una startup per fer arribar els coneixements científics a la població. Sap que per assolir aquests objectius haurà de treballar molt dur els propers 8 anys, per això segueix apostant per la formació i voldria fer el doctorat seguint la mateixa línia de recerca que fins ara, continuar estudiant els sistemes físico-matemàtics complexos per entendre amb més precisió la biologia i, per extensió, el món que ens envolta.  Conclou declarant, “El que més em motiva a treballar i formar-me és pensar que tinc la sort que el que m’agrada pot ajudar a les persones. Concretament, a les persones quan més ho necessiten.”

We also recommend you