Bioinformatics

La importància de fer amics al BDBI

  • 13/10/2020
  • 1 min reading time
Laura Aviñó alumni BDBI
Laura Aviñó a l'edifici d'ESCI-UPF / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Laura Aviñó, alumni de la primera promoció del BDBI, ha participat a l’assignatura d’Introducció a la Bioinformàtica que cursen els alumnes de primer. Hafid Laayouni, cap d’estudis del BDBI i professor de l’assignatura, ha presentat la trajectòria de Laura Aviñó, que després d’acabar el grau ha cursat el Master in Physics of Complex Systems que organitzen la UIB i el CSIC i actualment estudia el Màster en Disseny d’Interacció i Experiència d’Usuari a la UOC i treballa a Amalfi Analytics.

Durant la xerrada, Laura Aviñó ha explicat com va ser la seva experiència al BDBI i ha donat alguns consells sobre com organitzar-se per aprofitar al màxim els coneixements de la carrera. En primer lloc, però, ha deixat clar que un bioinformàtic mai serà tan expert com un biòleg o un matemàtic en les seves àrees, però fa la tasca de connectar els coneixements de diferents disciplines entre sí i fer-los comprensibles per a aquells que no són experts.

Tot seguit ha explicat com afrontar les assignatures del BDBI en funció de l’àrea temàtica. Per a les assignatures de biologia, ha dit que és molt important aprendre a memoritzar i començar a estudiar des del primer dia. En les assignatures de matemàtiques, cal intentar entendre tot allò que es pugui, però sense estressar-se per voler-ho entendre tot, i no s’ha de tenir por d’aturar la classe i preguntar quan alguna cosa no s’entén. La manera de superar les assignatures d’estadística sense perdre’s és entendre els conceptes bàsics i practicar molt, un consell que Laura Aviñó també aplica a les assignatures de programació.

Més tard, ha explicat la importància de fer amics del grau i tenir una bona relació amb el professorat. Estudiar amb els amics permet treballar amb algunes de les idees amb què treballa un bioinformàtic en el seu dia a dia: connectar gent, entendre la matèria i traduir-la per poder-la explicar de manera senzilla als altres companys. D’altra banda, compartir diferents punts de vista i estar obert a canviar de mentalitat pot ajudar a entendre millor els problemes i buscar millors solucions. A més, ha dit que els companys de classe d’avui són els col·legues de professió de demà, i mantenir-hi el contacte pot ser molt útil per a futures oportunitats laborals.

La bona relació amb els professors, en canvi, els pot servir per tenir més confiança i llençar-se a fer preguntes durant les classes i per demanar cartes de recomanació a l’hora d’aplicar a pràctiques, màsters o feines. Laura Aviñó també ha remarcat la importància d’anar a l’estranger i de fer pràctiques extracurriculars per conèixer quina és la feina dels bioinformàtics i saber què és el que realment t’apassiona.

Per últim, l’alumni ha destacat quatre qualitats que caracteritzen els bioinformàtics: la passió per les dades, l’aprenentatge dels errors, el pensament crític i el treball en equip.

We also recommend you