ESCI-UPF

La (difícil?) tasca d’acatar les restriccions

  • 02/11/2020
  • 1 min reading time
Restriccions COVID
Foto: Pixabay (Doom Slayer)

En un article publicat al diari ARA, el director d’ESCI-UPF Albert Carreras parla del desconcert que provoquen les mesures anunciades per les autoritats per mirar de frenar l’avenç de la COVID-19. Un desconcert generalitzat que afecta la població, però que també es reflecteix en la discutible gestió política de la crisi sanitària. Tot plegat genera una situació de gran incertesa, una situació, diu, que provoca tota mena de reaccions.

Carreras assenyala que la població de risc acostuma a actuar amb prudència i prefereix acatar totes les restriccions per, mai millor dit, curar-se en salut. Els joves i els adolescents, en canvi, “tendeixen a ser més escèptics sobre l’impacte de la pandèmia en la seva salut”. Segons el director d’ESCI-UPF, això els porta a considerar injustes algunes restriccions i a no complir de manera estricta les normes, ja que sovint “ataquen” les activitats que més els motiven. Carreras considera que aquesta postura és una mostra del conflicte generacional, un fet que passa sovint, però que en temps de pandèmia es converteix en un gran problema.

Ara bé, Albert Carreras també destaca dos altres grups que acostumen a situar-se entre el sector de població adulta i que encara dificulten més l’eficàcia de les restriccions: els escèptics i els negacionistes.

Per tot això, considera que caldria que fóssim més sensibles als diferents col·lectius, que ens escoltéssim més i que no demonitzéssim certs grups. Així doncs, Carreras proposa algunes receptes perquè les restriccions aconsegueixin l’efecte desitjat. Creu que els escèptics “poden necessitar sancions per treure’ls de la seva situació de confort”; els negacionistes, en canvi, “necessiten informació sòlida, massiva i pels mitjans adequats”; i els joves, “empatia, escolta activa i participació, perquè puguin entendre els sacrificis que se’ls demanen”.

Per últim, el director d’ESCI-UPF no s’està de criticar aquells que etiqueta d’irresponsables: “les autoritats i les elits que se salten totes les normes amb impunitat”.

We also recommend you