Business

Access2Markets, el nou portal d’informació comercial de la Comissió Europea

Access2Markets
Foto: Comissió Europea

La Comissió Europea ha anunciat la posada en marxa d’un nou portal digital que vol apropar i facilitar el comerç internacional a les petites i mitjanes empreses. Es tracta d’una base de dades molt àmplia que recull tota mena d’informació sobre la comercialització de productes i serveis tant dins com fora d’Europa.

En la presentació telemàtica del portal Access2Markets:The road to recovery – empowering small businesses to trade internationally, el comissari de comerç europeu Valdis Dombrovskis ha destacat la importància de les pimes i els negocis familiars, i ha recordat que conformen més del 99% del teixit empresarial, generen aproximadament la meitat del PIB de la UE i representen prop d’un terç de les exportacions europees. Però tot i això, assenyala que moltes d’elles no es llancen a explorar nous mercats per la complexitat de les normes i per la falta de coneixements i informació.

Peter Sandler, director de coordinació de polítiques, recursos i informació del departament de comerç de la Comissió Europea, apunta que cal considerar que, en comparació amb les companyies més grans, aquestes disposen de menys recursos, pateixen importants barreres comercials i alhora naveguen en un entorn internacional extremadament complicat. Per això, sovint, el repte més important és portar l’empresa més enllà de les fronteres nacionals i europees.

Amb aquesta plataforma, comparable a les iniciatives públiques i privades com ara el Catalonia Trade Portal o l’ICIE 2019 que ja tenim aquí, la Comissió Europea busca proporcionar informació rellevant i útil a les empreses, que les ajudi a exportar i importar tant en el mercat intra-europeu com fora del mercat únic. En aquest sentit, Access2Markets aporta informació detallada producte a producte sobre acords comercials, impostos i tarifes, procediments duaners, barreres comercials, aranzels, estadístiques, normes i requisits dels productes per a tots els estats membres i més de 120 mercats estrangers.

El portal disposa d’un buscador intern: “My trade assistant” que a partir del nom o el codi d’un producte, el país d’origen i el de destinació, troba tota aquella informació referent a les condicions d’importació o exportació al país tercer. Una altra funcionalitat destacada és l’eina d’autoavaluació dels criteris per determinar la procedència nacional d’un producte i, així, respectar les normes d’origen. També inclou tutorials, explicacions i preguntes freqüents que resolen dubtes i n’expliquen el seu funcionament. Fins i tot, s’ha habilitat una pàgina des d’on s’anima a les empreses a informar de les traves i obstacles que es troben en el comerç fora de la UE.

Denis Redonnet, subdirector de la direcció general de comerç que ocupa el nou càrrec de responsable de l’aplicació de la política comercial (CTEO), ha volgut posar en valor la importància d’aquest projecte, tant per a la Comissió Europea com per als seus usuaris. Els més de tres anys en què s’hi ha estat treballant es tradueixen ara en la integració i harmonització d’informació provinent de bases de dades diferents, com la Market Access Database (MADB) o la Trade Helpdesk, en una sola plataforma, fàcil d’utilitzar, gratuïta i disponible en 24 idiomes.

La disponibilitat d’informació comercial de manera pràctica ha estat fins ara un dels majors requeriments dels negocis petits. Aquest nou instrument podria millorar l’accés d’aquestes empreses als mercats exteriors i alhora contribuir al seu creixement i al manteniment de la seva competitivitat. Dombrovskis considera que les pimes son el motor de l’economia i assegura que seran una màxima prioritat en la seva administració, com diu ell: «cada pas per donar suport a les pimes és un pas més en la direcció correcta per a Europa».

We also recommend you