ESCI-UPF

La UE concedeix a ESCI-UPF un mòdul Jean Monnet sobre política comercial

Jean Monnet ESCI-UPF
D'esquerra a dreta, el professor Ramon Xifré, el director Albert Carreras i el professor Joan Pere Plaza, encarregats de gestionar el Mòdul Jean Monnet. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

La Comissió Europea potencia els centres universitaris que treballen impulsant la docència i la recerca sobre temes relacionats amb la UE, i que promouen el debat entre institucions i ciutadania sobre el procés d’integració europea. Per primera vegada, ESCI-UPF rep aquest reconeixement del programa Jean Monnet.

Marxar d’Erasmus, o bé fer un Erasmus, s’han convertit en expressions més que arrelades i característiques de l’argot de les nostres facultats. Des de que fou creat l’any 1987, l’EuRopean community Action Scheme for the Mobility of University Students s’ha convertit en una de les accions insígnia de la UE, dins i fora de les universitats. De llavors ençà, prop de 10 milions de persones han estat beneficiàries del programa i l’Erasmus ha passat a engruixir l’imaginari col·lectiu del procés d’integració europea i ha representat una experiència extraordinària per a molts joves europeus. Així ho va copsar Cédric Klapish en aquella bucòlica comèdia L’auberge espagnole (2002), i així ens ho han explicat també molts alumnes i professors d’ESCI-UPF.

Ara bé, les accions sota la marca Erasmus no es limiten als intercanvis acadèmics. De fet, l’actual programa Erasmus+, que data de la darrera reforma de 2014 i s’emmarca dins de l’Estratègia 2020, és un veritable reguitzell d’activitats (i possibilitats de finançament) en l’àmbit de l’educació, la formació contínua, les polítiques de joventut i l’esport. En aquest catàleg s’hi troben les anomenades Accions Jean Monnet, una convocatòria anual de finançament de projectes destinats a promoure l’excel·lència en la docència i la recerca sobre la Unió Europea, i que busca també promoure el debat entre el món acadèmic, les institucions públiques i la ciutadania sobre temes clau del procés d’integració europea.

En aquest sentit, a partir d’enguany i fins a setembre del 2023, ESCI-UPF serà beneficiària d’una d’aquestes accions, en concret d’un Mòdul Jean Monnet. El projecte està dirigit pel Prof. Albert Carreras i compta també amb la participació directa dels professors Ramon Xifré i Joan Pere Plaza.

Aquest reconeixement i la concessió del projecte tindrà un impacte directe en el dia a dia del GNMI. En primer lloc, ha significat l’ampliació de l’oferta d’assignatures optatives, amb la incorporació de les assignatures de “EU Trade Policy in a Time of Changes” i “Trends in Global Trade Governance”. A banda, serà el teló de fons d’altres propostes com ara viatges d’estudis a Brussel·les per a què els alumnes de cursos avançats puguin conèixer de prop les institucions europees i l’ecosistema público-privat al seu voltant, cicles de conferències i altres activitats de divulgació. ESCIUPFilms també s’afegirà a aquesta oferta i encabirà en la seva programació per al curs 2020-2021 pel·lícules sobre temàtiques afins. Per últim, en l’àmbit estrictament acadèmic, es donarà impuls a algunes línies de recerca sobre aquesta política clau per a la UE.

Així doncs, aquest projecte entronca amb els valors que tradicionalment han definit a ESCI-UPF. En primer lloc, contribuirà a enriquir al debat científic sobre les profundes transformacions que estant tenint lloc en l’arquitectura i la governança del comerç internacional i el paper que hi està jugant la UE, tema central per a la nostra institució. En segon lloc, serà un pas més en la ferma aposta d’ESCI-UPF per a la innovació docent i serà un immillorable banc de proves per a detectar-ne bones pràctiques. Finalment, estarà al servei d’alguns del actuals reptes estratègics d’ESCI-UPF, com ho són el diàleg amb el nostre entorn econòmic, social i institucional, o bé la major i irrenunciable internacionalització de la nostra institució.

L’Erasmus ha estat una experiència que ha marcat la trajectòria vital de molts alumnes i alumni d’ESCI-UPF. Els ha permès conèixer llocs i gents, créixer com a persones i completar la seva formació reglada. El mòdul Jean Monnet arriba amb les mateixes esperances, la mateixa il·lusió i ganes de contribuir a la comunitat ESCI-UPF.

We also recommend you