L’acord de recuperació de la UE: punts forts i punts febles
28/07/2020
1 min reading time
Foto: Freepik
En un article publicat al Diari ARA, el director Albert Carreras explica quins són els aspectes positius i les amenaces que representa l’acord Next Generation EU, el pla de recuperació per sortir de la crisi de la COVID-19 dissenyat per la Unió Europea i que ha estat aprovat recentment.
Pel que fa als punts que cal aplaudir, Carreras menciona el propi acord en si, ja que representa un pas endavant cap a la federalització d’Europa i cap a la mutualització de riscos. D’altra banda també esmenta que el pacte dota la UE de més eines d’integració fiscal i financera, de manera que la sortida de la crisi també es planteja com una empenta a la cohesió del projecte europeu.
El director d’ESCI-UPF assenyala que els projectes que es podran beneficiar de les ajudes aprovades han d’estar enfocats a la transició cap a una economia sostenible o a l’impuls de la digitalització. De totes maneres, Carreras subratlla que existeixen elements no tan positius i que poden arribar a suposar una amenaça. El primer dubte que planteja és saber si els estats del sud estaran en condicions de presentar bons projectes i seran capaços d’executar-los o si, en canvi, s’acabaran sometent a la voluntat dels països del nord i s’optarà per grans projectes d’inversió difícils de rendibilitzar.
Un altre dels aspectes que Carreras posa de manifest és que els ajuts de la UE no estan destinats a pagar ERTOs, ni a pagar rendes que no s’han pogut generar a causa del confinament ni tampoc a cobrir les despeses sanitàries extraordinàries a les que va caldre fer front durant la crisi de la COVID-19.
En un altre article publicat al mateix diari, Carreras reitera quines són les fortaleses i les debilitats de l’acord per a la recuperació econòmica de la UE i afirma que des de Catalunya les prioritats d’inversió d’aquests fons han d’anar dirigides a la digitalització, a la formació i a l’impuls a la recerca, el desenvolupament i la innovació. Però també remarca que “val més que no comptem tant amb el que ens vindrà d’Europa i que comptem més amb el que podem fer nosaltres”.
This week, the students of the New Trends in Global Trade Governance course, offered in the GNMI within the EUKIT framework, attended the talk of Germán Medina, Gas Advocacy Manager at Nedgia.
Els dies 4, 5 i 6 de juliol, un grup d’estudiants del GNMI va participar al viatge d’estudis a Brussel·les, en el marc del mòdul Jean Monnet - EUKIT, amb l’objectiu de conèixer de primera mà algunes de les institucions de la UE i descobrir el teixit organitzatiu del Quartier européen, al cor del sistema polític de la UE.
Joan Pere Plaza, professor d’Integració europea al GNMI, parla de les eleccions celebrades a Eslovènia el passat dia 24 d’abril, coincidint amb les presidencials franceses, i de l’impacte que aquests resultats poden tenir en la configuració del Consell Europeu.
Leave a message