LCA4Climate

Pere Fullana a La Xarxa

  • 01/07/2020
  • 1 min reading time
Economia Circular La Xarxa
El director de la Càtedra Pere Fullana durant l'entrevista a La Xarxa. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Al programa de notícies de La Xarxa, una plataforma multimèdia que treballa amb més de 200 ràdios, televisions i mitjans en línia catalans, han entrevistat al director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF el Dr. Pere Fullana.

Durant el darrer segle semblava que l’ésser humà havia dominat la Terra i que governava sobre aquesta amb mà de ferro. Però cada cop més científics alerten de la perillositat d’aquest sentiment i el sistema de consum que l’acompanya. A poc a poc, la població ha comprès la insostenibilitat d’aquest model productiu, però els canvis reals han estat molt menors dels necessaris per tal de revertir l’avenç del canvi climàtic.

Per això, considera Fullana, la crisi sanitària de la COVID-19 pot servir per fer un “canvi de xip” de la societat i que entenguem la vulnerabilitat de l’espècie humana dins de l’entorn en el qual vivim. El canvi comença, explica Fullana, per una plena conscienciació social que exigeixi el canvi de sistema a aquells que manen per no perdre més oportunitats.

Sobre la lluita contra el canvi climàtic, Fullana ha parlat de les seves tres R: Rebutjar, Repensar i Renovable. Que han de substituir les clàssiques Reduir, Reciclar i Reutilitzar per anar més enllà del què s’ha fet fins ara. Aquestes R haurien de ser els pilars del canvi i estan molt relacionades amb el concepte de l’economia circular que defensa la lluita contra el canvi climàtic a partir de l’anàlisi de tots els aspectes que afecten un producte i els residus que pot acabar generant. Respecte a això, ha explicat el Dr. Fullana, els científics i la població han de lluitar conjuntament per deixar de banda els cops mediàtics i centrar el canvi en fets provats. A partir de l’anàlisi de cicle de vida o adoptant mesures d’ecodisseny.

La Unió Europea, en els darrers anys, ha començat a donar passes per assolir un canvi de sistema cap a l’economia circular. Les raons que porten al Vell Continent a aquest procés són evidents: la manca de recursos i l’excés de residus (la Xina ja no processarà residus d’altres països) fan encara més inviable a Europa seguir amb l’actual sistema productiu. La solució passa per una economia que pugui fer del residu un nou recurs.

Aquest excedent de recursos, creu Fullana, és un dels grans “peròs” a la globalització del comerç mundial, que si bé ha reduït substancialment la pobresa en moltes regions del món, no ha estat igual de beneficiosa per al planeta.

Per acabar l’entrevista, el Dr. Fullana ha expressat el seu optimisme de cara al futur a causa dels diferents moviments dirigits pel jovent, uns moviments que també entén com el mirall del fracàs de la generació que actualment governa i que donen certa esperança al món que ve.

We also recommend you