LCA4Climate

La Càtedra UNESCO a MeteoMauri

  • 04/06/2020
  • 1 min reading time
MeteoMauri Càtedra UNESCO
Francesc Mauri. / Foto: livebarcelona.com

MeteoMauri és un programa de Catalunya Ràdio que s’emet via web des de 2012, va ser el primer d’aquesta mena a l’estat espanyol. Des d’aleshores, el programa, conduït pel meteoròleg Francesc Mauri, ha posat al centre la climatologia, el medi ambient i la Terra. Des de 2019, el programa ha crescut amb el naixement de GreenMeteoMauri, un espai de divulgació de propostes per lluitar contra el canvi climàtic.

Degut al confinament, Francesc Mauri està duent a terme una sèrie d’entrevistes des de casa. El format és innovador: es llança una pregunta a un convidat que ha de respondre en 2 minuts, el temps que permet Twitter, i després el video es comparteix a les xarxes socials.

Aquesta setmana, el programa ha comptat amb la presència del Dr. Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF, que ha fet una anàlisi del moment actual des del punt de vista mediambiental i cap on hem d’anar; i la Dra. Alba Bala, investigadora de la mateixa càtedra, que ha explicat què és l’economia circular i la importància d’aplicar aquest principi en el sector empresarial.

El Dr. Fullana ha dedicat la seva microentrevista a explicar com cal tornar a formular la teoria de les tres R: si abans es parlava de “reduir, reutilitzar i reciclar”, ara ja no és suficient, cal “rebutjar (tot allò que no ens aporta res), repensar (com produïm, com vivim, etc.) i que allò que fem sigui renovable”. Creant així una economia circular basada en l’anàlisi de cicle de vida, el coneixement del que produïm, la millora constant i la comunicació oberta entre sector públic, sector privat i consumidor.

Els 2 minuts de què ha disposat la Dra. Bala han servit perquè ens acosti el punt de vista sobre com l’economia circular està destinada a ser el model econòmic de futur. La necessitat d’importar matèries primeres i l’excedent de residus ha de servir per reconvertir el nostre model productiu cap a un model de zero residus, on tot es reutilitzi i es faci de manera eficient. “Emulant el que fa la natura”, com diu Alba Bala.

Aquesta preocupació sobre la implicació del sector privat ha estat compartida pels dos ponents. Tant en la necessitat de promoure ajudes per poder dur a terme la transició ecològica, com en la servitització de l’economia.

We also recommend you