ESCI-UPF

La crisi post-COVID i la incertesa

  • 29/06/2020
  • 1 min reading time
Crisi COVID-19 i incertesa
Foto: Flickr (Jernej Furman)

La crisi de la COVID-19 no porta bones notícies. Segons el Fons Monetari Internacional, les previsions actuals sobre l’efecte de la crisi empitjoren, es preveu una caiguda del 10’2% de l’economia de la zona euro, amb Espanya, Itàlia i França com els majors afectats. Tot això, quan encara no fa deu anys de l’última crisi financera.

L’impacte de tota crisi és devastador i aquesta no serà menys. Així ho afirma Joan Ribas, economista i professor d’ESCI-UPF, en un article del Diario de Ibiza. Inevitablement, sempre hi ha perdedors i guanyadors. Els més afectats són els sectors que impliquen aglomeracions com el turisme, la restauració, l’oci i el comerç, que patiran molt. D’altra banda, els beneficiaris seran les empreses del sector tecnològic i el comerç electrònic.

El perdedor que està al cap de la llista és el turisme. Afecta serveis com la restauració, companyies aèries i discoteques, que no saben encara com i quan poder reprendre l’activitat. Això se suma al fet que els beneficis del turisme ja no estaven ben repartits i el model de turisme massiu que tants beneficis i llocs de treball portava, també implicava costos ambientals, urbanístics i socials que no s’assumien.

Les grans protagonistes en aquest nou escenari són la incertesa i el risc. Si bé a la situació de risc se li pot posar preu i es pot cobrir amb instruments financers, davant la incertesa no hi ha cap assegurança: no sabem res del que passarà i tampoc sabem si hi haurà rebrots, ni quan, ni com.

Tot i que Alemanya i la Unió Europea han aprovat ajuts importants per la recuperació, no hem d’oblidar que són crèdits a retornar. A més, Espanya té un sistema democràtic “prim i corcat”, afirma Ribas, molt millorable. Un sistema que destaca, sobretot, per la marginació a la sanitat pública, l’educació i la investigació. I, mentrestant, es posen tots d’acord per no investigar els fraus de la monarquia.

Arran del confinament també s’ha parlat molt del retorn de la natura: l’aigua pura i els animals més presents que mai. Si li donem espai, es recupera ràpidament. Si més no, fa referència a la destrucció de la natura que ens agrada, perquè a d’altres com les rates i els mosquits, “els va de conya”.

We also recommend you