ESCI-UPF

Reconversió social en temps de digitalització

  • 11/06/2020
  • 1 min reading time
Digitalització
Foto: Pexels (Lisa Fotios)

Els canvis que la pandèmia ha produït en les nostres vides impliquen un nou procés d’adaptació quan encara no ha arribat el final del virus i tenint en compte el perill d’una recaiguda. Afecta a la reconversió professional, laboral i empresarial, així com al sector educatiu, però també a la resta de la societat: la digitalització ha d’arribar a tothom.

La digitalització és un gran canvi que ha arribat durant la pandèmia i ho ha fet per quedar-se. L’única opció per tirar endavant és alfabetitzar tothom en les exigències d’aquesta nova vida digital. Però la reconversió no serà fàcil. Així ho explica Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, en un article al diari ARA.

Les activitats que estem acostumats a fer al nostre país com el comerç, el turisme i l’automoció, es veuen estroncades per les obligacions de distanciament social i s’hauran d’adaptar als nous requeriments sanitaris que canvien els costums en les relacions que teníem fins ara.

Hi ha col·lectius que ja han començat aquesta digitalització des de l’inici del confinament amb el teletreball i l’ensenyament en línia. Per tant, és el moment d’organitzar suports per a tota la societat, diu Carreras. L’alfabetització digital ha d’arribar a tots els sectors: als jubilats i a la gent amb menys recursos, als treballadors mal pagats i a l’administració pública.

Però, des d’on arriben els recursos per a la reconversió? Arribaran, afirma Carreras. Ja sigui de la Comissió Europea o del govern espanyol o de la Generalitat o dels ajuntaments. Aquests ajuts són essencials per superar la paràlisi econòmica del confinament i tirar endavant la reconversió ocupacional.

Però mentre als països nòrdics sempre han funcionat aquestes polítiques dissenyades per reduir l’atur, al sud d’Europa aquest tipus d’ajuts tenen un efecte contrari: redueixen el PIB i generen més atur. Carreras apunta que la solució per generar més ocupació passa per encarregar l’administració dels fons a entitats que acreditin una gestió eficaç i que estiguin supervisades i controlades, ja siguin empreses o institucions educatives.

We also recommend you