Business ESCI-UPF

D’intentar comprar una planta online, a crear un e-commerce de plantes

plantes e-commerce
Foto: Arnau Acero

Arnau Acero, un alumne de 4t de GNMI, ens explica com un fet casual l’ha portat a crear una empresa que ven plantes online. Un exemple d’emprenedoria i superació.

Tot va començar quan vaig tornar d’Erasmus el passat 2019. Un cop vam estar instal·lats al pis d’estudiants a Barcelona, ens vam adonar que només faltava una planta perquè tot quedés perfecte. Em vaig oferir a adquirir-la online i vaig intentar comprar-ne una que s’adeqüés a l’espai. El procés, ja us puc avançar, va ser un desastre. Fins a tal punt que vam acabar comprant la planta al basar del costat de casa.

No obstant els entrebancs, l’experiència de compra em va servir per descobrir que les plantes purificaven tòxics de l’aire com: el formaldehid, el benzè, el toluè o el xilè, entre d’altres. Tots ells molt perjudicials per a la salut de les persones.

Vaig passar-me les següents setmanes donant-li voltes, parlant amb amics i familiars per explicar-los la meva “gran idea”: testos que regaven la planta per si sols. Fins que un familiar em va dir: “Això ja existeix, Arnau…”. I tenia raó. El meu desconeixement del producte i del sector em va portar a fer una interpretació errònia de quines eren les necessitats dels consumidors. Així doncs, vaig dedicar els següents mesos a conèixer el consumidor de plantes per madurar la idea i arribar al que és avui Gaudy.

Per poder-li donar vida, vaig començar a contactar amb proveïdors i a seguir un model Lean startup que permetés una validació ràpida per veure si realment era una iniciativa viable.

Paral·lelament vaig començar a fer esbossos de quin aspecte tindria l’e-commerce basant-me en el flux i en l’experiència de compra de cada usuari. Em van ser particularment útils per a aquesta fase del projecte els coneixements adquirits a l’assignatura de Creativitat i Comerç Digital, impartida pel Christian Rovira, en la que vam treballar en detall un cas real d’una manera molt entenedora.

Durant el procés, la veritat és que m’han anat sorgint un munt de dubtes. Alguns molt genèrics i d’altres molt específics: quin és el millor format per un anunci al feed de Facebook? La meva metodologia ha estat la de “Google es tu amigo” d’en Victor de Francisco. I creieu-me que funciona. Gairebé sempre, algú s’ha fet la mateixa pregunta abans que tu i el més normal és trobar una resposta a tots els problemes que et puguin sorgir.

Actualment treballem amb un proveïdor que ens subministra plantes i un altre que ens proporciona els cobretestos artesanals fets de paper reciclat. En relació amb el packaging, un punt clau de tot e-commerce, vam decidir treballar amb materials reciclats en tots els nostres productes i sense cap mena de plàstic, per intentar deixar la mínima petjada a l’entorn deguda a la nostra activitat.

Després d’un mes amb l’e-commerce operatiu puc afirmar que l’experiència està sent molt enriquidora. Per la naturalesa de la plataforma, els coneixements en màrqueting digital son essencials. En aquest punt, han sigut molt útils els coneixements adquirits a l’assignatura impartida pel Xavier Rivera i en Victor de Francisco, nocions clau per poder desenvolupar el projecte sense massa complicacions.

Pel que fa al futur, volem ser els líders del sector en màrqueting digital oferint plantes que s’adeqüin a les necessitats de cada comprador. Oferint una selecció de les millors plantes purificadores d’aire: exòtiques, funcionals, eficaces i resistents. I és aquesta última característica, la resistència, la que volem aprofitar per fer augmentar la confiança dels nostres consumidors en el camp de la cura de les plantes.

Evidentment l’expansió internacional és una opció, però sempre tenint en compte criteris de sostenibilitat. I és que creiem que tots els sectors, però especialment el que ens afecta, han de ser de proximitat. No té massa sentit enviar una planta a Alemanya, quan els costos mediambientals i logístics superen tots els límits raonables.

Crec que és el moment perquè tots els projectes que es desenvolupin els pròxims anys ho facin des d’una vessant ètica en tots els àmbits, però especialment el mediambiental.

We also recommend you