ESCI-UPF

La llei de seguretat nacional ofega Hong Kong

  • 27/05/2020
  • 1 min reading time
Hong Kong llei de seguretat nacional
Foto: Infobae

La llei de l’himne nacional estreny més la corda de Beijing sobre Hong Kong. La imatge de força que transmet el país cap a l’exterior amb la gestió de la pandèmia, internament es tradueix en lleis que volen lligar curt a Hong Kong.

L’Assemblea Nacional Popular enguany s’ha celebrat 3 mesos més tard de l’habitual. Dues han estat les causes: la pandèmia del coronavirus i les protestes a Hong Kong. En aquest congrés, Li Keqiang, primer ministre, ha definit les línies del que seran les actuacions del govern de Beijing els propers mesos.

Una de les mesures que més pols ha aixecat ha estat la decisió d’establir un sistema legal sòlid que garanteixi la seguretat de Hong Kong (recordem que ara tenen un sistema judicial diferent a la resta del país amb més llibertats polítiques). Aquest nou sistema legal implica, entre d’altres coses, la prohibició d’actes contra el govern xinès. El govern central insisteix que aquesta llei és necessària, ja que les protestes que s’han vist els darrers mesos posen en risc la seguretat de tot el país.

La proposta de llei no agrada als activistes de Hong Kong i preocupa als mercats financers. Sobretot perquè, per primer cop, el primer ministre va anunciar que el país no es fixa un objectiu de creixement a causa de la pandèmia. Com es diu en aquest article de The Economist, “It was, in the Chinese context, an act of humility”. Però Li Keqiang també va anunciar altres mesures per reforçar la imatge de lideratge: objectiu de dèficit fiscal de 3,6% del PIB, desenvolupament de noves eines de finançament i creació de 9 milions de llocs de treball.

Avui comença el debat sobre la proposta de llei de seguretat nacional i a Hong Kong hi ha previstes protestes al carrer. Els militars han dit que estan preparats per protegir Hong Kong i salvaguardar la sobirania xinesa.

Malgrat les condemnes internacionals, les autoritats no retrocedeixen respecte la decisió d’imposar aquesta llei que passa per sobre del sistema legal de Hong Kong. Declaracions de Carrie Lam, consellera delegada de Hong Kong, i d’altres càrrecs apunten a la ferma intenció del govern de Beijing de defensar la sobirania nacional i protegir la seguretat, la prosperitat i l’estabilitat de Hong Kong.

Com se’ns recorda en aquest article de The Guardian, aquesta llei preveu, entre d’altres coses, castigar qualsevol “acció irrespectuosa” contra l’himne nacional amb penes econòmiques i de presó. “This kind of law is the hallmark of an authoritarian government, whenever they see something they don’t like, they try to criminalise it. They are clamping down on freedom.”

We also recommend you