ESCI-UPF

L’espurna serà Taiwan?

Els EUA i la Xina cada cop estan més lluny

  • 14/05/2020
  • 1 min reading time
Taiwan guerra comercial
Foto: Fortune

Les dues economies més grans del món, lligades a través del comerç i les inversions, s’estan desvinculant. Actualment hi ha menys confiança que mai des de la normalització de les relacions el 1979. Tenint en compte les eleccions del novembre als EUA, les ocasions de malentesos, provocacions i errors de càlcul augmenten per les dues bandes.

Ja queda molt lluny, però al principi de la pandèmia, just després que la Xina i els EUA haguessin signat la fase 1 de l’acord que havia de posar fi a la guerra comercial, Trump va elogiar la feina dels líders xinesos davant la crisi provocada pel coronavirus. Què va passar, doncs, perquè el president nord-americà canviés d’actitud?

Un article a The Economist ens en dona les claus. L’única manera de desacreditar Joe Biden de cara a les eleccions del novembre era canviar l’estratègia envers la Xina. Així van començar els atacs i la culpabilització per la propagació del “virus xinès”. Alguns polítics nord-americans van acusar la WTO d’afavorir la Xina i Trump va parlar de prendre mesures com nous impostos, sancions, fer que les empreses americanes marxin del país asiàtic, fins cancel·lar part dels 1,1$ bilions del país en obligacions de deute amb Xina com a “càstig” per la pandèmia.

Xina no va trigar a respondre aquests atacs i alguns líders xinesos fins i tot han parlat d’un elevat risc de guerra que podria començar a Taiwan.

Taiwan és una illa amb una situació molt complexa: tot i que la Xina la reconeix com a territori propi, a la pràctica és un estat independent. I en aquest context en què ens trobem, els EUA recolzen la candidatura de Taiwan per tenir estatus d’observador a l’Assemblea Mundial de la Salut, òrgan de decisió de l’OMS; han tingut contactes amb un viceprimer ministre taiwanès per parlar de l’èxit amb la contenció de la COVID-19; i fins es comenta que Trump podria enviar un funcionari d’alt rang a Taipei. De produir-se aquest fet, el Partit Comunista ho podria entendre com una provocació. L’espurna.

Cal esperar que la distància de seguretat que ens imposa el coronavirus també s’apliqui als governs i no es compleixin aquestes previsions.

We also recommend you